Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.01.2012.
09:49
Beta, Srna A

Bačena bomba u dvorište Bele kuće

Demonstranti pokreta 'Okupirajmo' bacili su dimnu bombu preko ograde Bele kuće, saopštio je portparol američke tajne službe Džordž Ogilvi. On je dodao da su vlasti preduzele "odgovarajuće mere", ali nije bilo hapšenja demonstranata koje je policija rasterala sa prostora ispred Kapitola.

Demonstranti rasterani posle bacanja dimne bombe

Dimna bomba bačena je preko ograde kada se ispred Bele kuće okupilo između 1.000 i 1.500 članova pokreta "Okupirajmo DC", rekao je Ogilvi. Američki predsednik i njegova supruga Barak i Mišel Obama u to vreme bili su van Bele kuće na večeri, gde su s prijateljima proslavili 48. rođendan prve dame, a vratili su se dok je istraga još trajala.

Organizatori su skup "Okupirajmo Kongres", održanog na Zapadnom travnjaku Kapitola, najavljivali kao do sada najveći nacionalni skup pristalica pokreta i za njega su dobili dozvolu za okupljanje do 10.000 ljudi. Ipak, broj demonstranata bio je znatno manji.

Iako je skup bio većinom miran, čarki između policije i demonstranata bilo je na stazama koje vode do Kapitola. Do utorka popodne uhapšene su četiri osobe.

U pokretu "Okupirajmo Vol Strit" postoje dve jake struje - oni koji žele promenu na vlasti i anarhisti koji se protive svakoj vladi. Tenzije između pristalica te dve struje bile su vidljive na skupu kod Kapitola - jedni su izazivali policiju, a drugi učestvovali u grupnim diskusijama o vidovima uticaja na svoje izabrane predstavnike.

En Fildson (71) iz Nju Hempšira izrazila je razočaranje zbog broja demonstranata i kazala da pristalice pokreta moraju da se vrate početnoj poruci smanjivanja jaza između bogatih i siromašnih. Demonstranti ne pomažu postizanju tog cilja time što nose poruke sa psovkama ili se sukobljavaju sa policijom, poručila je ona.

"Ono zbog čega mi je žao je rasplinjavanje poruke pokreta. Mnoge pristalice pokreta 'Okupirajmo Vol Strit moraju da shvate da su kontraproduktivne", objasnila je.

Pokret "Okupirajmo Vol Strit" počeo je u septembru, kada su njegovi učesnici pokušali da postave šatore ispred berze u Njujorku, a potom i u parku na Menhetnu.

Pokret se potom proširio na veliki broj američkih gradova, uključujući Vašington. Učesnici pokreta proterani su sa javnih površina u velikom broju gradova, a u Vašingtonu im je dozvoljeno da ostanu u šatorima na dva trga nedaleko od Bele kuće.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2012. 10:10
ako su,pozdravljam.Logicniji naziv je Crna kuca jer zlikovci i hostapleri koji u njoj borave ceo svet zavise u crno
Sreda 18.01.2012. 12:05
Uopšte ne sumnjam da će ova dimna bomba inspirisati u budućnosti neke od ludaka, kojima Amerika obiluje, da ponove ovakav čin ali, nadajmo se, sa mnogo ozbiljnijom napravom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online