Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.01.2012.
14:31
Beta A

Spasavanje prekinuto jer brod tone

Zbog pomeranja broda, na neodređeno vreme obustavljena potraga za nestalima u brodolomu u Italiji. Spasioci rano jutros pronašli telo jednog muškarca u olupini broda "Kosta Konkordija". Sa ovim nastradalim broj poginulih se popeo na šest.

Spasavanje obustavljeno zbog pomeranja broda
 

Spasilačke operacije kod olupine luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija", koji se u petak uveče nasukao u blizini Toskane, danas su prekinute na neodređeno vreme nakon što je došlo do pomeranja broda, izjavio je portparol vatrogasaca Luka Kari.

"Došlo je do daljeg potonuća broda devet centimetara vertikalno i 1,5 centimetar horizontalno. Odmah smo preduzeli evakuaciju. To je nešto čega smo se bojali", rekao je Kari.

On je naveo da su operacije obustavljene i da se ne zna kada će biti nastavljene, ali da će u međuvremenu biti praćena stabilnost broda, preneo je Rojters.

Kompanija "Kosta" brani posadu, kritikuje kapetana

Posada broda "Kosta Konkordija" ponela se hrabro i brzom akcijom je pomogla evakuaciju više od 4.000 ljudi u veoma teškoj situaciji, ocenila je kompanija Kosta kruziz, koja je vlasnik broda koji se nasukao i prevrnuo u Tirenskom moru.

U isto vreme kompanija prihvata kritike na račun kapetana broda Frančeska Sketina koje je uputilo tužilaštvo. U saopštenju, italijanska kompanija je izrazila duboko žaljenje zbog nesreće u kojoj je, prema poslednjem bilansu, poginulo šestoro ljudi.

Kompanija "Kosta" izrazila je zahvalnost članovima posade i poručila da će učiniti sve da se slična nesreća ne ponovi. U saopštenju se ističe da je prioritet kompanije bezbednost putnika i posade, uz poštovanje svih bezbednosnih propisa.

Ta kompanija je navela i da njenih 1.100 zaposlenih od trenutka nesreće sa spasiocima učestvuje u potrazi za nestalim putnicima i članovima posade.

Kompanija navodi i da je tužilaštvo konfiskovalo brod i takozvanu rnu kutiju sa svim podacima o plovidbi, zbog čega njeni eksperti rodu mogu da pristupe samo uz dozvolu vlasti.

"Kosta" navodi i da Sketino u toj kompaniji radi od 2002, kao i da je na mestu kapetana od 2006, "uz neprekidnu obuku i testove".

Ekološki rizik posle brodoloma

Brodolom broda "Kosta Konkordija" predstavlja "veoma veliki rizik" za životnu sredinu ostrva Điljo, zbog čega je "intervencija neophodna", izjavio je italijanski ministar ekologije Koradi Klini.

"Cilj je da izbegnemo da gorivo izcuri iz broda: radimo na tome", kazao je ministar novinarima u Rimu, posle brodoloma u kojem je prema poslednjem bilansu poginulo šestoro, a petnaestak osoba se vodi kao nestalo.

"Rizik po ekologiju ostrva Điljo je veoma veliki. Intervencija je neophodna, u stanju smo uzbune", dodao je Klini.

Điljo, jedno od sedam ostrva u arhipelagu, nalazi se toskanskoj oblasti, koja leti privlači brojne turiste.

"Sve će zavisiti od struja: (to može da zapreti) svakako ostrvu, možda celom arhipelagu, možda obali. Sve zavisi od dešavanja u moru", istakao je italijanski ministar.

"Rezervoari broda puni su goriva, gustog, teškog dizela, koji bi mogao da stvori naslage na morskom dnu, to bi bila katastrofa", kazao je ranije Klini u intervjuu listu Stampa.

Razmatrajući najgori mogući scenario, ministar je objasnio da bi gorivo moglo "da se rasprši u moru, kontaminira obalu, sa posledicama na morsku faunu i ptice".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.01.2012. 22:52
potonuo 9 santimetar !!!! i prekinuto spasavajne !?!? a koliko moze jos da potone ? 20-30 cm ?
Utorak 17.01.2012. 22:43
sačuvaj bože,pa jel neko neprestano drži lenjirčić kad su uspeli da izmere taj centimetar i po?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online