Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.01.2012.
03:28
Beta A

Suzavcem i batinama na demonstrante u Bukureštu

Tri policajca i jedan muškarac od 55 godina teže su povređeni u sukobu demonstranata i policije koji se dogodi osinoć na Trgu Univeziteta u Bukureštu u demonstracijama protiv rumunskog predsednika Trajana Baseskua.

Atmosfera u Bukureštu je napeta. Policija je koristila suzavac kako bi sprečila da demonstranti blokiraju centralni gradski bulevar, dok su demonstranti bacali kamenje. Rumunska policija navodi da među demonstrantima ima i huligana, navijača fudbalskih klubova.

Demonstranti traže ostavku predsednika Baseskua i vlade zbog drastičnih mera štednje koje od 2010. godine sprovode vlasti, a koje su za građane sve nepodnošljivije.

Nasilne demonstracije - scena koju Bukurešt isuviše dobro poznaje

To je već drugo veče da se demonstranti okupljaju na Trgu Univerziteta, tradicionalnom mesto za proteste u Bukureštu od vremena revolucije 1989. godine i višemesečnih protesta 1990. protiv režima Jona Ilijeskua.

Neposredni uzrok za izbijanje nezadovoljstva je prinudna ostavka Raeda Arafata, pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja. Arafat je ostavku morao da podnese jer ga je Basesku nekoliko puta grubo vređao u direktnim televizijskim emisijama, u koje se sam javljao telefonom i tražio njegovu ostavku.

Ostavka Arafata izvela je ljude na ulicu gde već nekoliko dana protestuju zbog samovolje Baseskua. Protesti se održavaju i u drugim rumunskim gradovima - Trg Murešu, Krajovi, Brašovu, Temišvaru, Jaši i Klužu.

Sve je počelo skupovima solidarnosti sa Arafatom, koji uživa veliko poštovanje u Rumuniji jer je pre osam godina osnovao moderni integrisani sistem hitne službe SMURD.

Na Trgu Univerziteta protesti se nastavljaju i radikalizuju. Ljudi su nervozni i dolaze u sve većem broju uzvikujući "Basesku - ostavka". S porastom broja demonstranata, na lice mesta stižu i dodatne policijske snage.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.01.2012. 06:23
gde je baba Kandicka da vidi jeli "humanitarno pravo" dobro zastupljeno po evropskim i medjunarodnim batinaskim propisima.
Nedelja 15.01.2012. 06:11
O evropice, sreco i blagostanju, ti ocigledno ne umes da pevas, onako kako o tebi pevaju zuto-crveni.
Nedelja 15.01.2012. 08:23
Podrška prijateljskoj Rumuniji, oni su decenijama na merama štednje, zar mogu još više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online