Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.01.2012.
04:52
Press A

"Siromašni" Italijani voze ferarije, jahte i helikoptere

Mnogi Italijani, koji po tamošnjim merilima žive na samoj granici siromaštva i koji su prijavili godišnji prihod od samo 20.000 evra, prećutali su poreskoj inspekciji da poseduju luksuzne automobile, jahte od 20 metara, helikoptere pa čak i avione.

Kako neko ko zarađuje 20.000 evra može da kupi auto od 100.000?
 

Pored toga, na osnovu finansijskih izveštaja otkriven je i frapantan podatak, da je prošle godine u Italiji prodato više od 200.000 luksuznih automobila, koji koštaju više od 100.000 evra. Utvrđeno je da je svaki treći građanin, koji poseduje luksuzni automobil, u poslednje dve godine mesečno zarađivao svega 1.800 evra bruto.
 

Na osnovu tih podataka postavlja se pitanje, ko u zemlji opterećenoj dužničkom krizom može sebi da priušti takve automobile, posebno kada se u obzir uzme činjenica da je u Italiji, prema ranijim statistikama, samo 72.000 građana prijavilo primanja koja im omogućavaju da sebi priušte takav luksuz.
 

- Kada bi se o situaciji u Italiji sudilo prema procenama poreskih prijava, ispostavilo bi se da veliki broj građana živi ispod granice siromaštva. Sudeći po izveštajima, brojni vlasnici diskoteka, restorana i prodavnica nakita ne zarađuju dovoljno za život, a istovremeno poseduju jahte, putuju oko sveta i redovno se hrane u luksuznim restoranima - kažu poreski inspektori koji su pretposlednjeg dana 2001. godine sproveli akciju u mondenskom skijaškom centru Kortina d'Ampeco.

Oni navode da su u hotelima, buticima i restoranima koji se nalaze u sklopu ekskluzivnog skijališta zabeležili višestruko povećan promet u odnosu na isti period 2010. i 2011. S druge strane, vlasnici radnji u kojima je sprovedena akcija ogorčeni su i ističu da je akcija poreznika potvrda da se Italija pretvara u "policijsku državu". Pored njih, pobunili su se i predstavnici stranke bivšeg premijera Silvija Berluskonija.
 

"Dojče vele", koji je objavio tekst o sirotim bogatašima u Italiji, piše da u toj zemlji matematika, očigledno, ne igra baš veliku ulogu i nije egzaktna nauka.
 

- Kako bi inače moglo da se objasni da svaki četvrti Italijan koji zarađuje manje od 20.000 evra godišnje poseduje helikopter - pita nemački portal.
 

Ima slučajeva da neki od vlasnika luksuznih automobila i jahti nisu siromašni, već su samo "zaboravili" da su bogati. Tako su u javnosti isplivali primeri zubara iz Firence koji je "prevideo" imovinu od oko šest miliona evra ili jednog trgovca iz Bergama, koji se "nije setio" da poseduje pet kuća, kada je tražio pomoć za školovanje dece, koju država daje siromašnima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online