Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2010.
10:59
nytimes.com A

Somalijski ekstremisti planirali napad na Obamu

Grupa somalijskih ekstremista planirala je da iz Kanade stigne u Vašington i aktivira eksplozivne naprave na dan inauguracije američkog predsednika Baraka Obame, 21. januara 2009. godine, navodi se u tekstu Njujork Tajmsa, objavljenom u utorak. Tekst iscrpno opisuje kako je jedna lažna uzbuna uticala na najvažnije ljude američke države.

Ko bi smeo da skoči na predsednika dok polaže zakletvu?

U tekstu "Unutar Obaminog rata protiv terorizma“ autor opisuje okolnosti vezane za otkrivanje plana terorističkog napada na dan Obamine inauguracije.

Veče uoči stupanja na dužnost Barak Obama je izašao iz vladine rezidencije u kojoj je odseo pre ulaska u Belu kuću, i blindiranom limuzinom krenuo na večeru s čelnicima Demokratske i Republikanske stranke.

U limuzinu su uleteli i Džon Brenan, Obamin savetnik za protivterorizam i spoljnopolitički savetnici, Denis McDonah i Mark Lipert, koji su bili bez daha, jer su trčali gotovo dva kilometra ne uspevši da nađu taksi u predinauguracijskoj gužvi koja je vladala Vašingtonom.

Tokom vožnje su izvestili Obamu o prikupljanju dokaza o planu velike terorističke zavere da se napadne njegova inauguracija, navodi se u članku.

Obami je rečeno da je posle temeljnih analiza celoga vikenda zaključeno da je pretnja stvarna. Izvešteno je da grupa somalijskih ekstremista dolazi preko granice iz Kanade kako bi aktivirala eksplozivne naprave dok novi predsednik SAD polaže zakletvu.

Agent Tajne službe briše staklenu ogradu pored bine za kojom je Obama držao govor, za slučaj da se na njoj ne nalazi neki sumnjivi prah, ili slučajno antraks

"Svi podaci su sugerisali da se stvarna pretnja brzo razvija i da ima inostrane komponente“, izjavio je Huan Karlos Zarate, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost za borbu protiv terorizma. Kako se svečanost približavala, činilo se da znaci zavere "dobijaju na verodostojnosti i relevantnosti“, dodao je Zarate.


Neposredno pre inauguracije, u tzv. Kriznoj sobi Bele kuće okupili su se najbliži Obamini i Bušovi savetnici kako bi razmotrili šta činiti. Sastanki su prisustvovali državna sekretarka Kondoliza Rajs, savetnik za nacionalnu bezbednost Stefan Hedli i njihove kolege s jedne strane, a sa druge njihovi naslednici Hilari Klinton i Džejms Džons.

Ko sme da ruši predsednika?

 

Prema rečima učesnika sastanka u Kriznoj sobi Klintonova je upitala šta bi trebalo učiniti ako usred Obaminog govora odjekne bomba.

 

"Hoće li ga Tajne služba skinuti s postolja, pa da američki narod vidi svog novog predsednika kako nestaje usred govora? Ja ne mislim tako!“, rekla je Hilari.

Posle sastanka, svi su se složili da ministar odbrane u obe administracije Robert Gejtes treba da ostane daleko od inauguracije na tajnoj lokaciji, kao najlogičniji izbor u nizu nasleđivanja predsedničke funkcije u slučaju da se desi najgore, piše NYT Magazin.


Kada se stvar detaljnije ispitala saznalo se da je u pitanju lažna uzbuna. Po sredi je bilo lažno cinkaranje suparničkih ekstremističkih grupa. Pošto su izvesni somalijski ekstremisti znali da suparnička grupa putuje u SAD, plasirali su lažne informacije o njihovim namerama koje su došle do Amerikanaca.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online