Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.01.2012.
16:09
RTS A

Traže smrt za Mubaraka

Mubaraka treba obesiti, jer je odgovoran za ubijanje demonstranata, zahteva tužilaštvo u Kairu. Mubarak je znao za ubijanja i nije ih sprečio, izjavio glavni tužilac Mustafa Sulejman.

Hosnija Mubaraka na nosilima vode u sudnicu
 

Tužioci na suđenju Hosniju Mubaraku zatražili su smrtnu kaznu za bivšeg egipatskog predsednika i druge optužene, uključujući i njegova dva sina i bivšeg ministra unutrašnjih poslova. Mubarak je optužen da je naredio ubijanje demonstranata tokom pobune kojom je zbačen s vlasti prošlog februara. Sudija je odložio nastavak suđenja za 9. januar.

"Tužba traži maksimalnu kaznu protiv Mubaraka i ostalih optuženih, a to je smrt vešanjem", rekao je za Rojters Mustafa Kater, član tima tužilaca tokom današnjeg zasedanja suda.

Glavni tužilac Mustafa Sulejman rekao je da smatra da je svrgnuti egipatski predsednik politički i zakonski odgovoran zbog ubijanja demonstranata tokom 18 dana pobune kojom je prošle godine zbačen njegov režim.

Hosni Mubarak je optužen da je naredio ubijanje demonstranata tokom pobune kojom je zbačen s vlasti prošlog februara
 

Tužilac je rekao i da Mubarak nije učinio ništa da spreči ubijanja i da je znao za njih sa sastanaka sa svojim pomagačima, kao i preko regionalnih TV izveštaja i njegovih službi bezbednosti. Sulejman je rekao da je Mubarakov šef bezbednosti Habib el Adli, takođe optužen na suđenju, po Mubarakovom naređenju odobrio upotrebu bojeve municije protiv demonstranata.

"Mubarak ne može nikada, kao vrhovni funkcioner, da tvrdi da nije znao šta se dešava", rekao je Sulejman sudu. "On je odgovoran za ono što se desilo i mora da snosi svu zakonsku i političku odgovornost za to", preneo je AP.

Tužilac je izneo da je Mubarak rekao istražiteljima da je odlučio da siđe s vlasti pošto je vojska odbila da hitno interveniše i pomogne da snage bezbednosti uguše proteste. Mubarak je pozvao vojsku da izađe iz kasarni 28. januara, trećeg dana pobune i na dan kada su snage bezbednosti nestale s ulica pod još nerasvetljenim okolnostima.

Unapred osuđen?

Optužbe o naredbi za ubijanje demonstranata izrečene su trećeg dana izlaganja tužioca protiv Mubaraka i ostalih 10 optuženih, uključujući njegova dva sina i njegovog šefa bezbednosti i bliskog saradnika Habiba el Adlija, koji je u bekstvu.

Suđenje Mubaraku počelo je 3. avgusta, ali je odlagano iz proceduralnih razloga i zahteva odbrane da se zameni glavni sudija Ahmed Rifat. Mubarak je optužen za saučesništvo u ubijanju više od 800 ljudi tokom obračuna policije i vojske s demonstrantima i pobunjenim narodom, koji su i doveli do njegovog odlaska s vlasti 11. februara prošle godine. Na istom suđenju njegovi sinovi Alaa i jedno vreme navodni naslednik Gamal optuženi su za korupciju.

Bivši egipatski predsednik mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu, ukoliko bude dokazano njegovo saučesništvo u ubijanju demonstranata. Dok se njegova dva sina nalaze u zatvoru južno od Kaira, zajedno sa 40 pripadnika zbačenog režima, Mubarak se od hapšenja u aprilu nalazi u bolnici pod stražom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2012. 20:11
Mubarak jeste kriv, ali zato sto nije pobio svu Muslimansku bracu i ostala islamisticka govna koja ce uskoro doci na vlast u Egiptu. Ostaje da se nadamo da vojska nece to dozvoliti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online