Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.01.2012.
15:44
Beta A

Ujedinjenje Koreja preskupo za Seul

Smrt severnokorejskog vođe Kim Džong-Ila podgrejala je nade u Južnoj Koreji da bi se podeljeno poluostrvo moglo ujediniti, ali mnogi govore da bi u slučaju naglog spajanja obe zemlje platile "traumatičnu cenu", piše agencija Asošijeted pres.

Novi neprikosnoveni lider Severne Koreje: Kim Džong-Un
 

Jedinstvena, ponovo ujedinjena Koreja dugo je san naroda sa obe strane najmilitarizovanije granice na svetu, a Južna Koreja čak ima posebno ministarstvo koje se bavi tim pitanjem.

Međutim, prema ocenama analitičara, eventualni kolaps Severne Koreje i žurno ujedinjenje doneli bi, sa jedne strane, propast vladajuće klase u Pjongjangu - na severu dok bi Seulu - na jugu, s druge strane, natovarili ogroman finansijski teret i talas izbeglica sa severa. Južnu Koreju - azijsku silu u usponu, ujedinjenje sa siromašnom Severnom Korejom moglo bi da košta i do hiljadu milijardi dolara.

Posmatrači ne predviđaju kolaps na komunističkom severu, niti brzometno ujedinjenje

kakvo je viđeno 1990. godine u Nemačkoj.

Štaviše, Kim Džong-Un, najmlađi sin Kim Džong-Ila, učvršćuje vlast kao vrhovni vođa Severne Koreje, brzo stekavši podršku vlade i vojske posle smrti oca. Međutim, ogromne promene u Severnoj Koreji - zemlji kojom je Kim Džong-Il neprikosnoveno i apsolutno vladao 17 godina, podstakle su na jugu maštanje o ujedinjenju, i to ne samo među onima koji se sećaju kakva je zemlja bila pre no što je 1945. godine podeljena na američku i sovjetsku okupacionu zonu, iz koje su proizašle Republika Koreja - na jugu, i Demokratska narodna republika Koreja - na severu.

Predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak

I dok mnogi stanovnici Južne Koreje podržavaju eventualno ponovno spajanje, anketa sprovedena pre Kimove smrti pokazala je da dve trećine smatra da bi cena ujedinjenja bila veća od dobiti.

O spajanju se razgovara i na severu, i na jugu, ali svaka strana ima svoje viđenje zajedničke budućnosti. Severna Koreja govori o dvočlanoj federaciji, u kojoj se svaka država članica ponaša po sopstvenim pravilima, ali obe nastupaju kao Koreja.

Južna Koreja i njen saveznik SAD, bi najverovatnije želeli da vide Koreju isključivo kao liberalnu demokratiju, ili da makar ide u tom pravcu.

S tačke gledišta analitičara u Seulu, princip sporog ali sigurnog, uz postepeno prilagođavanje privrede siromašnog severa, bio bi ključan za ujedinjavanje dveju Koreja. Suprotno tome, iznenadno ujedinjenje bi teško pogodilo uspešnu privredu juga i njegovo veoma uređeno društvo.

U Ustavu Južne Koreje ujedinjenje se pominje kao strateški cilj, a se u Seulu se procenjuje da privreda Severa iznosi samo 40 deo snage Juga. Procenjuje se da bi Južna Koreja morala da otvori ekonomiju Severa za trgovinu i investiranje, da brzo podigne standard tamošnjeg stanovništva, da kontroliše njihov dolazak na jug i da birokrate sa severa obuči da rukovode na osnovu novih pravila u novim uslovima, a sve bi to bilo veoma skupo.

Jedan institut pri južnokorejskoj vladi je nedavno procenio da bi ujedinjenje u prvoj godini koštalo Jug oko 240 milijardi dolara, a za 10 godina 2,4 hiljada milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online