Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 31.12.2011.
10:12
RTS A

Libija novo uporište Al Kaide

Pokušavajući da uspostavi jako uporište u Libiji Al Kaida, od početka rušenja Gadafijevog režima, šalje iskusne borce u tu afričku zemlju, javlja CNN. Grad Derna, u istočnoj Libiji, već je postao jedan od najjačih regrutnih centara.

Ajman al Zavahiri posalo operativca iz Britanije da propagira džihad po Libiji

Al Kaida šalje iskusne džihadiste u Libiju u pokušaju da uspostavi borbene jedinice i osnaži svoje prisustvo u toj zemlji, navodi jedan libijski izvor koga su ispitivali zapadni obaveštajci. Kako je izvor otkrio, u redovima džihadista nalazi se veteran koji je bio pritvoren u Britaniji.

Izvor je CNN-u rekao da je lider Al Kaide Ajman al Zavahiri lično poslao tog iskusnog borca u trenutku kada je Gadafijev režim gubio kontrolu nad većim delom zemlje. Džihadista je stigao u Libiju u maju, kada je počeo da regrutuje u istočnom delu zemlje, blizu granice sa Egiptom, a do sada je mobilisao oko 200 boraca.

Zapadne obaveštajne službe su svesne ovih aktvnosti, tvrdi izvor CNN-a. Al Kaidin operativac pokušava da uspostavi uporište u Libiji i on je, prema navodima američke televizije, u obaveštajnim krugovima poznat kao AA. Njegovo ime nije objavljeno zato što britanski zakon o terorizmu to ne dozvoljava.

Kako se navodi, AA je u Velikoj Britaniji širio ideologiju među mladim muslimanima, kada je posle terorističkih napada u Londonu 2005. godine i uhapšen. Krajem 2009. godine, džihadista je pušten posle čega se, u pratnji dva tinejdžera, vratio na avganistansko - pakistansku granicu.

Al Kaida slala najbolje mudžahedine u Libiju da pomognu rušenje starog neprijatelja Gadafija

Zapadne obaveštajne službe bile su veoma zabrinute zbog mogućnosti da islamistički ekstremisti stvore uporište u Libiji. Ta mogućnost bila je još realnija ukoliko se ima u vidu da su neki od Al Kaidinih glavnih ljudi potekli iz Libije - poput Atijaha Abd al Rahmana, koji je u avgustu ubijen i Abu Jahje al Libija.

U jednoj od video poruka, u kojoj se, početkom meseca, obratio svojim sunarodnicima, Al Libi je rekao: "Našli ste se na raskrsnici. Sa jedne strane imate mogućnost da izaberete sekularni režim koji će služiti pohlepnim krokodilima Zapada i predstavljati im sredstvo kojim će oni ispunjavati svoje ciljeve. Sa druge strane imate mogućnost da zauzmete snažnu poziciju i uspostavite Alahovu religiju".

Uprkos činjenici da je Gadafijev režim surovo gušio pokušaje uspostavljanja jakog prisustva militantnih grupa, one su uspele da steknu prilično jako uporište u istočnoj Libiji. Dokumenti Al Kaide pronađeni u Iraku 2006. godine pokazali su da su mnogi pripadnici te terorističke organizacije došli baš iz ovih delova Libije.

I u američkoj diplomatskoj depeši iz 2008. godine, koju je objavio "Vikiliks", upozorava se o snažnom prisustvu ektremnih islamista u gradu Derni. Taj dokument, nazvan "Umri muški u Derni", opisuje grad kao najveći "izvor libijskih ratnika" za Al Kaidu u Iraku. Diplomata koji je putovao u Dernu citirao je lokalnog biznismena koji je uporedio mlade ljude iz grada sa junakom kog glumi Brus Vilis.

"Svi oni tvrdoglavo odbijaju da umru tiho. Za njih, otpor protiv koalicionih snaga u Iraku je veoma bitan akt džihada i poslednji otpor protiv Gadafijevog režima", istakao je diplomata.

Visoka stopa nezaposlenosti, diskriminacija od strane Gadafijevog režima i uticaj starijih libijskih džihadista iz Avganistana imali su presudan uticaj u radikalizaciji mlađih generacija.

"To je džihad. Naša obaveza. Pričate sa ljudima koji nemaju mnogo drugih stvari na koje mogu više a budu ponosni", rekao je arapski biznismen američkom diplomati.

POVEZANE VESTI

Subota 31.12.2011. 12:13
Тражили сте - гледајте УСА све УСрА
Subota 31.12.2011. 14:14
Од почетка напада на Гадафија главну улогу су имали талибани које су унајмили Сједињене америчке државе. Сада су они ближи Шпанији, Италији, Фанцуској. Биће забавно у Европи.
Subota 31.12.2011. 14:50
To su "promene" i "demokratija". Ali zapadnim pljackasisma i teroristima i pakt sa samim djavolom ne predstavlja nikakav problem samo da njihove kompanije mogu mirno da eksploatisu naftu i druga rudna bogatstva. A Libijci ce tek shvatiti sta su uradili, kao i Sbri sto su duvali u pistaljke i lupali u serpe sto su shvatili koga su doveli na vlast...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online