Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.12.2011.
21:51
Beta A

Egipat: Islamske stranke pobedile i drugoj rundi izbora

Egipatske islamske partije konsolidovale su vođstvo iz prethodne faze parlametarnih izbora, obezbedivši skoro 70 odsto mesta u parlamentu o kojima se do sada odlučivalo.

Treća runda glasanja u Egiptu planirana je za 3. i 4. januar 2012. godine

Šef izborne komisije Abdel-Moez Ibrahim danas je objavio rezultate druge od tri runde izbora. Ove nedelje je završen drugi krug glasanja pošto je prvi krug druge runde održan 14-15. decembra.


Na osnovu objavljenih rezultati, Muslimansko bratstvo je osvojilo 47 odsto glasova, odnosno oko 85 od 180 poslanika koji se biraju u drugoj rundi. Stranka Al-Nur, političko krilo ultrakonzervativnog pokreta Salafiti, osvojila je oko 20 odsto glasova.


Sekularne i liberalne snage, koje su uglavnom učestvovale u pobuni protiv režima svrgnutog vođe Hosnija Mubaraka, zamajac iz protesta početkom godine nisu uspele da pretvore u izbornu pobedu.


Danas objavljeni rezultati slični su ishodu prve faze glasanje s kraja novembra kada su Muslimansko bratstvo i Al-Nur osvojili skoro 70 odsto glasova.


Za treću rundu glasanja 3. i 4. januara ne očekuje se da će promeniti tok izbora, a mogla bi i ojačati poziciju islamističkih stranaka.


Tačan broj osvojenih poslanika za sada se ne zna zbog složenog izbornog sistema. Neka mesta u parlamentu se određu neposrednim nadmetanjam kandidata, dok se druga dodeljuju prema osvojenim procentima partijskih list.


Izborna komisija će na kraju sveukupnog glasanja odrediti koliko je ko tačno osvojio poslanika.


Ovo su prvi izbori od svrgavanja Mubaraka 11. februara i naslobodniji u istoriji Egipta. Donji dom skupštine s 498 poslanika imaće zadatak da obrazuje stočlanu ustavotvornu skupštinu.

POVEZANE VESTI

Subota 24.12.2011. 21:56
Sekularne i liberalne snage, koje su uglavnom učestvovale u pobuni protiv režima svrgnutog vođe Hosnija Mubaraka, zamajac iz protesta početkom godine nisu uspele da pretvore u izbornu pobedu. Kako to da se desi, bas cudno ?! Zar ne bese da je 80 % gradjana za pobunu po zapadnim izvorima
Subota 24.12.2011. 22:09
To je kao "demokratija"? Po izvornom znacenju rijeci "vladavina naroda". Ovde ne poznaju starogrcki jezik (30 i kusur % su nepismeni- ne poznaju ni svoj jezik) pa su to razumjeli kao "vladavinu idiota". Tako je velika vecina za idiote i glasala. E sada ce dzihadlije da cackaju Izrael i da,tradicionalno, dobiju po gubici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online