Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.12.2011.
16:23 >> 17:49h
Beta, Mondo A

Francuska usvojila zakon o genocidu nad Jermenima

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je danas nacrt zakona o poricanju genocida, među kojima i jermenski 1915. godine, uprkos pretnjama Turske i prisustvu nekoliko hiljada demonstranata ispred parlamenta u Parizu. Turska je odmoh potom opozvala svog ambasadora iz Pariza i prekinula zvanične kontakte i vojnu saradnju s Francuskom.

Usvojen nacrt zakona, koji predviđa godinu dana zatvora i 45.000 evra kazne za svako javno negiranje genocida, među kojima i jermenski 1915. godine (foto:arhiva)
 

Velika većina poslanika glasala je za nacrt zakona, koji predviđa godinu dana zatvora i 45.000 evra kazne za svako javno negiranje genocida, koji je zakonom

Jermenija zahvalna Francuskoj zbog zakona

Šef jermenske diplomatije Edruard Nalbadijan izrazio je danas zahvalnost Francuskoj čiji su poslanici usvojili nacrt zakon o kažnjavanju poricanja genocida.

priznat. Pritom, Francuska priznaje dva genocida: prema Jevrejima u drugom svetskom ratu i prema Jermenima, ali je do sada samo kažnjavala za poricanje prvog genocida.

Kako bi zakon bio u potpunosti usvojen, tekst treba da odobri i Senat (gornji dom parlamenta), ali se još ne zna datum glasanja.

Francuska je 2011. godine priznala postojanje genocida Otomanskog carstva nad Jermeninima između 1915. i 1917. godine, kada je stradalo, prema Jermenima, 1,5 miliona ljudi.

Protest Turaka protiv zakon o poricanju genocida: Turska odbacuje termin genocid i smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan
 

Turska priznaje da je poginulo do 500.000 Jermena, ali tokom sukoba i njihove nasilne deportacije prema Iraku, Siriji i Libanu, tada takođe pod Otomanskim carstvom.

Turska opozvala ambasadora iz Pariza

Turska je opozvala svog ambasadora iz Pariza Tahsina Burdžuoglua, posle današnje odluke francuskog parlamenta da usvoji zakon kojim će se ubuduće kažnjavati oni koji tvrde da nad Jermenima nije izvršen genocid. Naime, Turska odbacuje termin genocid i smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan, a ukazuje i da je u tom sukobu žrtava bilo na obe strane.

Turska je pre dva dana zapretila da će početi da osuđuje "francuski kolonijalizam" na međunarodnim skupovima kao uzvratnu meru na plan Francuske da proglasi krivičnim delom poricanje da su masovna ubistva Jermena u Otomanskoj Turskoj bila genocid.

Prekinuti kontakti

Pošto je opozvala ambasadora iz Francuske, Turska je prekinula i zvanične kontakte i vojnu saradnju s Francuskom. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska prekida vojnu saradnju s Francuskom otkazivanjem zajedničkih manevara i ograničavanjem francuskih vojnih letova. Turski premijer je rekao da bi mogle biti uvedene i dodatne mere.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 16:54
kako nije sramota Turaka se okupljati i demonstrirati...to je genocid samo na Jermenima 1,5 mil....sta je sa genocidom na Balkanu i ostalim zemljama koije je drzala kao svoje kolonije...ubili su oni vise od 5 miliona...ali se njihov genocid zavlaci pod "tepih"....imali su Turci velike zvale oko Srebrenice,,,,tada su sve belosverske kriminalce ukljucili da proglase genocidom. nas placenik i ustasa BoTa je to odmah priznao i izvino se,,,on jedva ceka da ko migne pa da on popljuje svoj narod.
Četvrtak 22.12.2011. 21:21
Problematicno je to sto ce posle ovog pravog genocida, priznati i onaj holivudski u Srebrnici. Inace, pozdravljam tursku reakciju. Ovako reaguje ozbiljna drzava. Srbiji ne znam sta da urade, nasa izdajnicka vlast se ne bi odlucila na ovaj korak koji je koji je uobicajen kada se neka zemlja mesa u unutrasnje stvari. Recimo, ovo je Srbija trebala isto da uradi zbog izjava firerke merkel.
Petak 23.12.2011. 21:51
Било би добро да усвоје и закон забране негирања злочина над Србима,бар у последњих 610 година.Од 1389. год. преко Балканског рата (и неправедних санкција Србији,уочи 1.св.рата!) до 1.и 2.Светског рата и последњег са све бомбардовањем 1999. год. у коме су учествовали и Французи.Од Ћеле куле (и познате понуде Наполеона за време 1.српског устанка,да помогне Турцима против Срба!?) до Јасеновца и отимања Космета.И они нам ''пријатељи''!?Свашта!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online