Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.12.2011.
13:49
Beta A

Zbog Havela nestašica sveća u Pragu

Paljenjem sveća ispod spomenika svetom Vaclavu na istoimenom trgu Pražani od nedelje odaju poštu simbolu svoje plišane revolucije, poslednjem predsedniku Čehoslovačke i prvom predsedniku Češke, Vaclavu Havelu a sveće u češkoj prestonici postaju deficitarna roba.

Česi masovno kupuju sveće i pale u čast Vaclava Havela

Od nedelje, kada su saznali da je Havel umro sveće, cveće i njegove fotografije, ali i paklice cigareta preplavile su sva moguća simbolična mesta širom zemlje. Inicijative Čeha na Fejsbuku i Tviteru "Zapalite sveću za Havela gde mislite da je to simbolično zgodno" izazvale su nestašicu sveća u Pragu.

Česi i danas, drugog dana trodnevne žalosti čekaju u dugom redu da se u mimohodu oproste od svog predsednika. Do sutrašnje sahrane posle mise u Katedrali svetog Vida na Hradčanima Česi stoje u redu da mu odaju poštu u Vladislavskoj Sali Hradčana, tačno na onom mestu gde je pre 22 godine inaugurisan kao prvi slobodno izabrani predsednik Čehoslovačke posle četiri decenije totalitarnog režima.

Pročitajte još:

 

Podmladak čeških komunista slavi Havelovu smrt

Samoj sahrani će prisustvovati najuža porodica i prijatelji, a rekvijem i misa u nacionalnoj katedrali uoči pogreba upriličeni su kako bi se od Havela oprostio svet za koji je njegovo ime predstavljalo simbol borbe za ljudska prava.

Dolazak na posledni ispraćaj Havela potvrdili su brojni šefovi država i vlada te je protokol morao da ograniči broj na svega dva gosta iz svake zemlje.Izuzetak su SAD kako bi uz sadašnju šeficu Stejt departmenta Hilari Kilnton i njenog supruga bivšeg predsednika Bila Klintona mogla da dođe i bivša šefica američke diplomatije, Havelova lična prijateljica Madlen Olbrajt.

U Pragu će se u petak od Havela oprostiti u ime Francuza reći njihov predsednik Nikola Sarkozi, Britanaca premijer Dejvid Kameron, a dolazak su potvrdili i predsednici Nemačke i Austrije. Poljski predsednik Bronjislav Komorovski zamolio je da se u ime Poljaka od Havela oprosti druga velika ikona nežnih revolucija koje su oborile komunizam, bivši vođa otpora Poljaka totalitarnom režimu, nobelovac i kasnije predsednik Poljske Leh Valensa a takođe i prvi slobodno izabrani premijer Tadeuš Mazovjecki.

Slovačka koja se od Havela oprašta kao od svog predsednika šalje na sahranu i predsednika i premijerku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 15:36
Озбиљан народ би ваљда требао да жали за неким ко га је заиста ослободио а не за неким ко их је само предао новом окупатору! Никакав Хавел интелектуалац није био, он је само био купљен од ЕУ и САД! Треба да поштују овог другог Вацлава али Клауса, он је колико-толико свој!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online