Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.12.2011.
09:04
Pressonline A

Korejci veruju da SSSR još postoji

Blaženopočivši vođa Severne Koreje Kim Džong Il uspeo je da svoju zemlju i podanike drži u medijskoj blokadi, čak i u ovo vreme kada se čini da su informacione tehnologije najdostupnije u istoriji.

Preminuli vođa Severne Koreje: Kim Džong Il
 

Dokumentarna emisija "Gladna deca komunizma" novinara HRT-a Josipa Šarića, koji je ove godine boravio u toj zemlji, donosi šokantne podatke - većina od 25 miliona stanovnika i dalje veruje da Sovjetski Savez postoji, a isto tako nemaju pojma da je kapitalizam odavno osvojio Kinu. Za Korejce i bicikl je luksuz, a država je tek nedavno dozvolila posedovanje privatnih automobila koje kad hoće može da oduzme. Šarić je zabeležio tek deset privatnih automobila u svojoj zemlji.


Procvetaće u 2012. godini

Veliki naslednik odao počast Velikom vođi

Telo preminulog vođe Severne Koreje Kim Džong Ila od juče je izloženo u staklenom kovčegu u memorijalnoj palati Kumsusan, mauzoleju gde se od 1994, u kristalnom kovčegu, nalazi i telo njegovog oca, osnivača i prvog vođe Severne Koreje Kim Il Sunga. Državna televizija emitovala je tokom dana prilog iz mauzoleja na kojem je prikazano Džong Ilovo telo prekriveno crvenim pokrivačem, dok mu je glava na belom, valjkastom jastuku. Stakleni kovčeg okružen je cvećem, a na zidu iza sanduka nalazi se crvena zavesa. Novi severnokorejski vođa Kim Džong Un, treći sin preminulog lidera, obišao je juče telo svog oca kako bi mu odao poslednju počast.

- Drug Kim Džong Un posetio je telo druga Kim Džong Ila s predstavnicima partije, vlade i vojske da izrazi svoje saučešće i svoj bol - prenela je državna novinska agencija KCNA.

- U zemlji se sprovodi neviđena cenzura, a vlast manipuliše stanovnicima i ispira im mozak od malih nogu, praktično od rođenja. Ne znaju ništa o promenama na svetskoj sceni za poslednjih nekoliko decenija. Postoji jedan TV kanal i jedne novine koje su pod direktnom kontrolom režima. Ljudi u Severnoj Koreji žive izolovani od sveta - kaže Šarić u pomenutoj emisiji i naglašava da su svi aspekti obrazovanja i kulture u Severnoj Koreji usmereni na poštovanje kulta ličnosti preminulog predsednika i njegovog pokojnog oca, „velikog vođe" Kim Sunga Il.

- Deca u obdaništima provode šest dana u nedelji, a samo jedan dan budu sa svojim porodicama. Vaspitači im usađuju u glavu da sve duguju velikom vođi Kim Džong Ilu i da za sve što imaju moraju da zahvale njemu - kaže Šarić.

- U zemlji ne postoji privatno vlasništvo, luksuz je imati običan bicikl. Na ulicama Pjongjanga vlada neverovatna, zastrašujuća tišina, nema prepoznatljivog žamora. Razlog za to je jednostavan, na istim tim ulicama nalaze se i agenti tajne službe. Ukoliko neko kaže bilo šta što je u suprotnosti sa vladajućom politikom, ili ne daj bože protiv velikog vođe, sledi mu odlazak u neki od tajnih radnih logora. I ne samo njemu, već i čitavoj njegovoj porodici - navodi Šarić u emisiji.

On objašnjava i da Severna Koreja ima izuzetno lošu telekomunikacionu strukturu i zbog toga je moguće maksimalno kontrolisati informacije. Na 100 stanovnika postoje samo dva mobilna telefona i normalno je da su komunikacija i širenje vesti maksimalno usporeno. Stanovništvo nema pristup internetu, imaju ga samo ministarstva, diplomatske četvrti u Pjongjangu i hoteli.

Poseban ugođaj se pravi za strance koji ni u jednom trenutku ne mogu da budu sigurni da li vodiči koje im vlast dodeli pokazuju pravu ili izrežiranu stvarnost.

- Nisam siguran da je izrežirano, ali je u svakom slučaju odlično organizovano - kaže jedan stranac kojeg je Šarić pronašao u Pjongjangu.

Njegov vodič sa znanjem nemačkog ima zanimljivu teoriju o budućnosti Koreje.

- Ne znam da li znate, ali 2012. godine je 100 godina od rođenja Kim Sung Ila i ona je proglašena za godinu našeg ekonomskog procvata. Sada smo politički i vojno jaki, a tada ćemo zaokružiti svoj ekonomski rast - uverava ovaj Korejac.

U emisiji vidimo da Pjongjang ima metro gde se pušta revolucionarna muzika u vozovima koji idu na svakih pet minuta.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 19:25
A KOJI JE TO NAROD KOJEMU NE ISPIRU MOZAK ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online