Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2011.
12:09
O. Ikodinović - Vesti A

Moskva: Novi ambasador SAD "stručnjak za Rusiju"

Majkl Mekfol (47) je juče i zvanično izabran na dužnost novog ambasadora SAD u Moskvi. Posle nekoliko meseci prepucavanja između Obamine administracije i njegovih protivnika na Kapitol hilu, američki Senat je konačno odobrio njegovo imenovanje.

Američki predsednik je još u septembru predložio Mekfola za ambasadorsko mesto u Moskvi, ali je republikanska većina u Senatu to sprečavala. Odlaganje je pravdano zahtevom republikanaca da administracija da pismene garancije da ruskoj strani neće predate bilo koje poverljive informacije o raketnom sistemu odbrane, što je Bela kuća demantovala da je uopšte imala u planu.

Majkl Mekfol i Barak Obama u Beloj kući

Majkla Mekfola, koji je specijalni pomoćnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti i direktor odeljenja Rusije i Evroazije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD, u Americi smatraju jednim od vodećih stručnjaka za Rusiju, ekspertom za pitanja demokratije i "arhitektom resetovanja odnosa Moskve i Vašingtona".

Resetovanje odnosa

 

Američki predsednik Barak Obama je povodom zamene najvažnijeg diplomatskog predstavnika izjavio da je "resetovanje odnosa sa Rusijom korisno ne samo za dve zemlje, već i za čitavu Evropu, i između ostalih, za evropske susede Rusije".


Ranija odluka američkog rukovodstva da zameni ambasadora u Moskvi izazvala je brojne komentare. Malobrojna proamerička opozicija u Moskvi odlazak ambasadora Džona Bajerlija ocenila je kao gubitak, dok mnogi drugi smatraju da je Obama napravio dobar potez, jer novi ambasador Majkl Makfol odličan poznavalac prilika u Rusiji, tečno govori ruski jezik, a što je posebno važno, njemu će biti otvorena vrata Kremlja.


Bajerliju je bio zabranjen ulazak u Kremlj pošto je Vikiliks objavio njegove diplomatske depeše u kojima je Rusiju doslovno nazvao "mafijaškom državom", a političke stranke je optužio da rade "ruku pod ruku" sa organizovanim kriminalom. U istim spisima on je ismevao i ruskog premijera i predsednika - Vladimira Putina, nazivajući ga Betmenom.

Od tada je Bajerli ignorisan od strane najvišeg ruskog rukovodstva, pa se svelo na uljudnost i strogi protokol.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 12:42
Pokusavaju Ameri da smire situaciju posle davanja lekcije Rusima o *demokratskim*izborima Blize se izbori,pa Obami nije u interesu da bas on bude pokretac novog hladnog rata i trke u naoruzavanju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online