Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.12.2011.
15:45
Beta A

Putinovo dostojanstvo iznad stava naroda

Više od 70 novinara izdavačke kuće "Komersant" protestovalo je zbog odluke vlasnika da otpusti glavnog urednika nedeljnika "Komersant vlast", Maksima Kovaljskog, i ocenjuje da je reč o pritisku na redakciju.

Dostojanstvo Vladimira Putina mora biti neukaljano, ma šta narod mislio i pisao

U otvorenom pismu, objavljenom na jednom od ruskih sajtova, novinari pišu da je Kovaljski smenjen zbog objavljivanja fotografije biračkog listića na kojem je bila napisana psovka upućena premijeru Vladimiru Putinu.

"Neknjiževni tekst nije pripadao nedeljniku, redakciji ili bilo kome od autora. To je bila fotografija koja je zabeležila realno ponašanje birača na izborima", piše u tom pismu.

Novinari navode da smenjivanje Kovaljskog smatraju "zastrašivanjem, usmerenim na to da se ne dozvole nikakve kritičke izjave u odnosu na Vladimira Putina", čak i indirektno, objavljivanjem fotografija tekstova gde se o njemu izjašnjavaju "bez dužnog pijeteta".

"Nas hoće da prinude na kukavičluk što je nedostojno i neproduktivno", piše u pismu i dodaje se da je novinarima "teško da sačuvaju objektivnost" kada se na njih vrši pritisak i gone njihovi drugovi.

Fotografija zbog koje je urednik otpušten: Preko izbornog listića napisano je "Putine, idi u k...", a u potpisu ispod novinari su dodali: "pravilno popunjen glasački listić proglašen za nevažeći"

Otvoreno pismo potpisalo je do sada i 13 novinara portala Gazeta.ru, koji takođe ulazi u holding Komersanta. Oni su naveli da "izražavaju solidarnost sa saradnicima izdavačke kuće Komersant" i da su takođe "protiv pritisaka na medije i pokušaje uvođenja cenzure".

Vlasnik izdavačke kuće Komersant Ališer Usmanov je, reagujući na otvoreno pismo, naveo da je "doneo ispravnu odluku (o smenjivanju Kovaljskog) i da nema nameru da je povuče". On je odbacio optužbe da je reč o proterivanju novinara iz političkih ili drugih pobuda.

"Hteo bih da naglasim da nije reč o proganjanju novinara iz političkih ili drugih motiva. Za to, ja, kao vlasnik izdanja nisam nikad davao ni najmanjeg povoda i nemam nameru da se pravdam", kazao je Usmanov.

On je naveo da su novinari "Komersanta" izražavali, izražavaju i izražavaće svoje stavove, ali je ukazao da je neophodno to raditi u korektnoj formi, ne vređajući ničije dostojanstvo.

Sreda 14.12.2011. 17:07
A gde ste videli da se ovakve stvari objavljuju u novinama? U kojoj to zemlji? Da nije mozda u SAD? Ne budite smesni. Isti scenario kao kada je onaj "junak" kod nas pustio kasetu protiv rezima na lokalnoj TV. Nesto sada nema takvih "hrabrih" kada ih ne finansira niko spolja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online