Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2011.
17:13
Beta A

Otac i sinovi švercovali atomsko oružje

Tri Švajcarska inženjera - otac i dva sina - optužena su pred sudom u Bernu za saradnju sa međunarodnom mrežom krijumčara nuklearnog oružja koja je snabdevala Libiju, saopštili su u utorak tužioci.

Urs Tiner (46), njegov brat Marko (43) i njihov otac Fridrih (74), osumnjiceni su da su mreži krijumčara nuklearnog oružja, koju je vodio arhitekta pakistanskog programa nuklearnog naoružanja Abdulah Kadir Han, prodavali tehnologiju i informacije, saopšteno je iz kancelarije saveznog suda u Bernu.

Foto: Ilustracija

Tužioci su naveli da su Tineri prihvatili zahtev za skraćen postupak kojim će u sudu biti izbegnuta rasprava o politički osetljivim temama. Zbog saradnje sa krijumčarima, Tineri su skoro deset godina bili pod prismotrom švajcarskih vlasti.

Do razbijanja njegovih operacija 2003, Han je raznim zemljama prodavao opremu poput centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Urs Tiner, koji je skoro pet godina proveo u istražnom zatvoru, a 2008. je pušten uslovno, izjavio je godinu dana kasnije u intervjuu za švajcarsku televiziju SF1 da je američkim obaveštajcima dojavio informaciju o isporuci delova za centrifugu namenjenu Libiji.

Isporuka je zaplenjena u italijanskoj luci Tarato 2003, zbog čega je Libija bila primorana da se odrekne pokušaja da nabavi atomsko oružje. CIA je odbila da komentariše slučaj Tiner, ali je svojevremeno govorila da je "razbijanje Hanove mreže istinski uspeh obaveštajne službe, u kome je CIA imala ključnu ulogu."

Podaci objavljeni u knjizi "The Nuclear Jihadist", koju su pisali novinari Daglas Franc i Ketrin Kolins, zasnovanoj na razgovorima sa izvorima iz obaveštajne službe SAD, potvrđuju Tinerovu tvrdnju da ga je CIA regrutovala još 2000. godine. Švajcarski tužioci, međutim, tvrde da pitanje Tinerove saradnje sa CIA ostaje nerešeno, pošto je švajcarska vlada odbila zahtev da otvori istragu tog slučaja.

Vlada Švajcarske je 2007. naredila da dokazni materijal tog slučaja bude uništen, za šta je navela razloge državne bezbednosti. Ta odluka je izazvala negodovanje u Švajcarskoj kao i optužbe da je vlada delovala pod pritiskom Vašingtona.

Tužioci su rekli da su uspeli da povrate kopije nekih dokumenata, ali da su sva ostala uništena. Neindetifikovanom četvrtom optuženiku sudiće se za kršenje švedskog zakona o izvozu nekih vrsta oružja, u odvojenom postupku, rekli su tužioci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online