Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 11.12.2011.
06:50
B. Božin - Vesti A

Šta Britanija traži u Evropskoj uniji?

Posle samita EU u Briselu, Nemačka slavi postignuti dogovor koji zemlje članice obavezuje na više finansijske discipline. Ovaj dogovor treba da spreči da se ponovi slučaj Grčke, Italije, Portugala... Međutim, više komentara u nemačkoj javnosti izazvala je odluka premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona, da kaže "ne" planovima za sanaciju krize.

Nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Sarkozi deset sati su pokušavali da ubede Britanca i ostale zemlje da je njihov plan za spasavanje zone evra dobar, ali je na kraju noćnog maratona Kameron ostao dosledan i odbio da njegova zemlja uzme učešća.

Suprotstavljeni: Dejvid Kameron i Angela Merkel

Kameronov osnovni uslov, da Velika Britanija u novom ugovoru dobije drugačija prava od svih ostalih zemalja, "Merkozi" duo, kako nazivaju Merkelovu i Sarkozija, nije želeo da prihvati.

Ignorisanje Kamerona

 

Kako će izgledati nova Evropska unija ostaje da se vidi. Da će ona biti bez Velike Britanije, moglo se videti po gestu francuskog predsednika Sarkozija u pet sati ujutru, posle sednice, koja je trajala celu noć. Kad je Dejvid Kameron nasmejan prišao i pružio mu ruku u znak pozdrava, ozbiljni Sarkozi ga je jednostavno ignorisao. Objašnjenje za ovaj neljubazni potez je da je sad verovatno zauvek prekinuta praksa da Evropa popušta pritiscima Britanaca da dobiju posebne uslove.

Sad je Britanija ostala usamljena, jer su sve ostale zemlje (mada neke još čekaju potvrde svojih parlamenata), na drugoj strani. To praktično znači da u slučaju glasanja o pitanjima evra Britanija nema pravo odlučivanja.

Sa druge strane, po svim ostalim pitanjima Britanija će i dalje punopravno odlučivati u Briselu.

Još nije jasno koliko je ova paradoksalna situacija održiva, pa se mnogi nemački mediji i političari pitaju ima li uopšte smisla da Britanci ostanu u Evropskoj uniji, a njihov izlazak iz Unije ni za koga više nije nezamisliv.

Tako, na primer, predsednik Evropskog parlamenta, Nemac Martin Šulc, sumnja da će Britanija još dugo ostati član EU i podvlači da je ona sad potpuno izolovana.

Kako je rekao ovaj političar, "EU može bez Britanije, ali sumnjam da Britanija može bez EU".

I predsednik Evropske komisije u nemačkom parlamentu Gunter Krihbaum smatra da nije nezamislivo istupanje Velike Britanije iz EU. Ugovor iz Lisabona ostavlja mogućnost da se neka zemlja-članica odluči na taj korak.

Drhtanje zbog evra

 

Samit za spas zajedničke valute je završen - ali to još nije razlog da se odahne, piše "Fajnenšel tajms".

 

Odlučujuće za raspoloženje na finansijskim tržištima biće kako će Evropska centralna banka i rejting-agencije da interpretiraju odluke samita, prenosi ovaj list mišljenje bankarskih eksperata.

 

Mnogi investitori još nisu sigurni šta donose nova fiskalna pravila, pa se to odrazilo kroz izuzetno nestabilna kretanja na berzama.


Drhtanje zbog evra trajaće, po prognozama stručnjaka, najmanje do kraja godine. Osim toga, pretnje rejting-agencije Standard & Purs da će sniziti bonitet banaka u pet evropskih država i dalje je prisutna, što može dodatno da izazove nestabilnost na finansijskim tržištima.


Novi fiskalni pakt 17 država je važan korak u rešenju krize, ali može malo da doprinese da se reše hitni problemi dužničkih zemalja, skeptični su američki finansijski analitičari.


"Evropljani deluju suviše sporo, a Evropska centralna banka bi trebalo konačno da se probudi i da reaguje", poručuje se iz Njujorka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 07:06
Evropska centralna banka je samo prosireno odelenje americkog FED-a, privatnih bankara i Rotsild bande, bankarske mafije. Ovu dramu i igru su oni izazvali da bi zataskali neizbezan otpis dugova, inace bi se "a la Dafina sibicarska" prevara vec razotkrila i niko ne bi vracao dugove. Stvar treba da izgleda dramaticna, ozbiljna, za to angazuju smesni par patuljaka, a u pozadini je obicna lopovska prevara, koja mora kadtad da pukne, jedino novi rat moze da to odlozi. A to i smisljaju bolesni mozgovi.
Nedelja 11.12.2011. 10:33
Швабе славе и ликују, јер су се решили главног непријатеља њиховој доминацији. Иначе усвојени закон је чист немачки производ а мађарски јевреј Саркози воли да буде у центру пажње и потписује свашта, а не капира патуљак да се тиме одрекао суверенитета државе и да је сада ЕЦБ шеф, односно швабе. Значи IV рајх је освојио Европу без зрна барута.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online