Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 10.12.2011.
21:34
Vestionline A

Dvadeset najtužnijih država sveta

Britanski Institut Legatum sproveo je veliko istraživanje o kvalitetu života kako bi otkrio stanovnici kojih država su najsrećniji ili najtužniji. Kriterijumi koje su uzeli u obzir su: ekonomija, preduzetništvo, vlast, obrazovanje, zdravlje, bezbednost, lične slobode i društveni kapital. Istraživanje je pokazalo da je od 120 istraživanih država najtužnija Centralnoafrička Republika.

Centralnoafrička Republika najnesrećnija je zemlja jer u njoj, između ostalog, 10 odsto dece umire tokom prve godine života. Obrazovni sistem je očajan, a na jednog učitelja dolazi 91 učenik. Igledi za prosperitetom jednostavno ne postoje.

Sledeća na listi je Zimbabve, gde nema građanskih sloboda, političko nasilje je sveprisutno, a korupcija je na najvišim nivoima vlasti dosegla takve razmere da se smatra institucijom poretka.

Pročitajte još: Bogati ponovo pustoše Afriku

Sledi Etiopija, u kojoj pismenost iznosi samo 30 odsto, stopa neuhranjenih stanovnika je čak 40 procenata, a nezaposlenost 20 posto. Sledeća najtužnija zemlja na svetu je Pakistan, za koji se navodi da ima neodgovornu i nestabilnu vlast. Napominje se i da su Pakistanci netolerantni prema strancima.

Potom dolazi Jemen, koji ima visoku nezaposlenost, nikakvu proizvodnju, slabe šanse za ekonomski rast, a obrazovni sistem je loš i diskriminirajući prema devojčicama.


Sledeći je Sudan. Politički prevrat i rat su zemlju podelili na dva dela, a nezaposlenost je ogromna. Sledi Nigerija, čije je naftno bogatstvo protraćeno u ovoj korumpiranoj državi, punoj socijalnih nejednakosti. Zatim Mozambik, u kojem učitelji u školama drže nastavu u razredima s čak 61 učenikom. Samo 17 odsto stanovnika ima pristup adekvatnim sanitarnim prostorijama.

U listu 10 najtužnijih zemalja još ulazi i Kenija. Korupcija je rasprostranjena, mnogi stanovnici nemaju za hranu i krov nad glavom, a samo njih 15 odsto veruje u izborni proces.

Na listi najtužnijih sledi Zambija, gde prosečni životni vek iznosi 40 godina. Ovo je zemlja sa ogromnim procentom obolelih od tuberkuloze. Potom dolazi Uganda, u kojoj je stopa kriminala visoka, zdravstveni sistem je loš, stope neuhranjenosti su visoke, radna snaga je loše obrazovana...

Poslednjih devet mesta na listi 20 najtužnijih zemalja zauzeli su Kamerun, Ruanda, Iran, Tanzanija, Kambodža, Nepal, Senegal, Indija i Mali.

A sada početak liste: tri najsrećnije zemlje su Norveška, Danska i Australija.

POVEZANE VESTI

Subota 10.12.2011. 21:41
ma daaaaaj a gde je SRBIJA ovde
Subota 10.12.2011. 21:57
Kolko se tucaju i mnoze dole po Afriki ne bi reko da su bas nesrecni .
Nedelja 11.12.2011. 01:33
Agdje su tu bosnjaci.Ja mislim oni su prvi zato sto imaju 23 posto zemlje koje im je preostalo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online