Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.12.2011.
15:56
24sata.info A

Vatikan raspredao naširoko o tetovažama!

Mumije sa tetovažama, krstaši koji su na svojim čelima iscrtavali krstove, kao i Maori ratnici sa Novog Zelanda, bili su inspiracija za neobičnu konferenciju koja je održana u Vatikanu, a na kojoj su učesnici razgovarali o ulozi tetovaža i njihovom značaju za oblikovanje identiteta.

Foto: ilustracija

Učesnici konferencije na Univerzitetu u Vatikanu razgovarali su o značaju tetovaža u hrišćanskoj umetnosti, o zabrani tetoviranja u judaizmu, kao i o bolnoj ulozi koju su brojevi imali iscrtani na ljudskim telima u Holokaustu.

Izraelski ambasador u Vatikanu Mordehaj Levi govorio je o jevrejskoj averziji prema tetoviranju koju su mnogi rabini zabranili jer, kako su govorili, menja ljudsko telo kao božju kreaciju.

- Tatui mogu da simbolizuju socijalni status, da identifikuju etničku pripadnost, pokažu iskustva sa verskih hodočašća ili obreda - rekao je ambasador Levi.

On kaže i da se prvi put zainteresovao za istoriju i tetovaže kada je bio postavljen za ambasadora u Švedskoj, jer je tada počeo da čita putopise Šveđana koji su putovali u Svetu zemlju u 17. veku, i vraćali se sa tatuima stečenim u Jerusalimu kao znak hodočašća.

Na njihovim telima su bile ugravirane i slike svetitelja. On ističe i da mnogo toga o tetovažama za sada ostaje nepoznato jer nestaje sa kožom vlasnika nakon njegove smrti.

Učesnici konferencija, koja je otvorila široko polje o načinu kako su se tetovaže koristile kroz različito vreme, zaključili su da je njen značaj veliki tim pre jer je prva takve vrste, a tetoviranje je, napomenuli su, novo polje ozbiljnog akademskog istraživanja.

Luk Renaut sa Univerziteta Poatje govorio je o tetovažama na mumijama u Egiptu, rekavši da je jedna od njih verovatno bila udata za nekog od šefova Nubije, ili visokog zvaničnika, i da je bila "živi trofej” koji je podizao ugled šefova.

Ratnici prvog krstaškog rata iz 11. veka crtali su krstove na čelima i ramenima pre odlaska u borbu kako bi i na taj način dokazali božansku podršku njihovoj misiji.

Tvrdilo se da su njihove stigme, ustvari rane koje treba da imitiraju Hristove rane na raspeću.

Čak i danas mnogi igrači ragbi tima Al Blek sa Novog Zelanda koriste tradicionalne tetovaže Maora, domorodačkih naroda, rekao je Šon Malon, viši kustos u muzeju pacifičke kulture na Novom Zelandu.

- To je opipljiv način da se izrazi prošlost. Imam i ja mnogo tetovaža, samo one nisu sad vidljive - rekao je on na konferenciji.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2011. 17:03
Telo kao bozija kreacija...ma upravo sam o tome razmisljala. Probajte da ne jedete ili male bebe da ne hranite pa ce te videti tu vasu "boziju kreaciju". Na kakvim apstinencijama ste vi katolici?
Sreda 07.12.2011. 17:45
Bolje bi bilo da raspredaju o tetovazama koje su oni blagoslovili, a njihovi dragi nacisti tetovirali logorasima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online