Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.12.2011.
02:40
Beta A

Budućnost planete u opasnosti!

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma "trenutno je možda van dosega", smatra generalni sekretar UN Ban Ki-mun, pošto su Kina i Indija blokirale evropske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obavezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja.

Zabrinut: Ban Ki-mun

Evropska "mapa puta" ka novom sporazumu koji bi stupio na snagu posle 2020. centralna je tema pregovora 194 učesnice klimatske konferencije UN u južnoafričkom gradu Durbanu.

Ta mapa puta je predstavljena kao uslov za Evropu da proširi kvote za smanjenje emisije štetnih gasova, prema sporazumu iz Kjota iz 1997, koji ističe sledeće godine.

"Moramo biti realistični kada se radi o očekivanjima da se u Durbanu napravi preokret. Konačan cilj sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma o klimatskim promenama možda je izvan našeg dosega trenutno", rekao je Ban na otvaranju završnog ministarskog sastanka dvonedeljne konferencije.

Političke razlike, svetska finansijska kriza i neslaganja u prioritetima između bogatih i siromašnih zemalja glavne su prepreke postizanju sporazuma u eventualnim budućim pregovorima, ocenio je Ban i pozvao zemlje sveta da reše pitanja od manjeg značaja, kako bi "rasterećen" mogle da se posvete bitnim problemima.

"Moramo da očuvamo trenutni zamah. Bilo bi teško ne naglasiti ozbiljnost ovog trenutka. Bez preterivanja, možemo reći da je budućnost naše planete u pitanju", ocenio je Ban.

Zvaničnici EU i SAD naveli su da je Kina na privatnim sastancima stavila do znanja da neće prihvatiti međunarodna ograničenja o svom smanjenju emisije ugljen-dioksida u budućnosti.

Kina je javno navela da je spremna da započne pregovore o klimatskom sporazumu koji će stupiti na snagu posle 2020, ali se nikad nije eksplicitno obavezala da će prihvatiti ograničenja. Peking je više puta ponovio da je on još uvek zemlja u razvoju, sa milionima siromašnih.

Ban je danas pozvao industrijske zemlje "da održe sporazum iz Kjota živim", nazivajući ga "najbližom stvari klimatskom sporazumu". 

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2011. 03:31
Koje licemerje zapada, Pa ta ista Amerika nije htijela da potpise sporazum o smanjenju ispustanja CO2 u atmosferu. Sada to trazi da uradi Kina, jer taj potpis znaci automatsko smanjenje proizvodnje i slabljenje privrede Kine.Nedavno su otkrili da su svi izvestaji koje je prikazao Rokfelerov centar za klimatska istrazivanja, bili falsifikovani i da zemlji ne prijeti globalno zagrijavanje. Sve nevolje koje dolaze sa klimom na zemlji u velikoj mijeri prouzrokuje Americki HAARP sa Aljaske unistava svojim djelovanjem jono sferu i ozonski omotac. Emisije o tom oruzju mogu da se pogledaju na youtube
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online