Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 06.12.2011.
11:41
Vestionline A

Opozicija pozvala Ruse na neposlušnost

Više stotina demonstranata uhapšeno je sinoć na protestima u organizaciji pokreta Solidarnost, koji su se okupili u centru Moskve povodom "nameštanja izbornih rezultata". Ruska policija poslala je danas dodatne snage u Moskvu kako bi se obezbedio red i mir, a za danas je najavljen skup oko 10.000 aktivista prokremljovskog pokreta "Naši", čiji je cilj "zaštita izbornih rezultata" i podrška pobedi Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina.

Uhapšeni demonstranti ubrzo pušteni bez zapisnika, ali vođe i dalje u zatvoru

Među više od 300 uhapšenih su i lider pokreta Solidarnost Ilja Jašin (28) i advokat i aktivista Aleksej Navaljni (35), koji su pozivali na neposlušnost policiji, saopštila je agencija Itar tas, ne navodeći više detalja. Portparol pokreta "Solidarnost" izjavio je da policija ne dozvoljava da opozicione lidere poseti advokat. Moskovski elektronski mediji navode da se danas pred sudovima, gde će im biti izrečena kazna, okupljaju njihove pristalice.


Na mitingu se sinoć očekivalo oko 500 ljudi, ali se neočekivano okupilo više hiljada. Različiti medijski izvori navode da je sinoćnjem skupu prisustvovalo između 5.000 i 10.000 demonstranata, dok zvanični izvori navode da ih nije bilo više od 2.000. Oni su skandirali "Rusija bez Putina", "Rusija bez Jedinstvene Rusije", "Centralna izborna komisija - ministarstvo laži", i zahtevali poništavanje izbora, pošto smatraju da je Jedinstvena Rusija "ukrala" 10 odsto glasova, a policija je sprečila protestnu šetnju centralnim ulicama.

Traže poništavanje izbora zbog krađe

10.000 "Naših" brani Putina

 

U centru Moskve danas će se okupiti oko 10.000 aktivista prokremljovskog pokreta "Naši", čiji je cilj zaštita izbornih rezultata i podrška pobedi Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina. Rukovodstvo "Naših" saopštilo je da se "ne plaši sukoba s policijom" i da nemaju nameru da na bilo koji način provociraju niti da obustavljaju saobraćaj.

Jedan od organizatora skupa, Jašin, obratio se okupljenima, tvrdeći da je JR "nacrtala 15 miliona glasova" na izborima, navodeći da su izbori bili farsa i da je vladajuća partija zapravo poražena.


Kada su govornici pozvali demonstrante u protestnu šetnju prema Ljubjanki, gde se nalazi sedište službe bezbednosti FSB (nekada KGB), policija je postavila kordon i sprečila šetnju, a zatim je došlo do sukoba demonstranata i policije i počela su hapšenja.


Ranije u ponedjeljak na Trgu revolucije u centru Moskve održan je skup pristalica Jedinstvene Rusije pod nazivom "Čista pobeda". Više od 5.000 okupljenih, od kojih većina mladih ljudi, proslavilo je izbornu pobedu JR, uz velike mere obezbeđenja. Omladinski lider Timur Prokopenko rekao je da to "nije samo pobeda JR, nego svih koji su okupljeni u Sveruski narodni front" i dodao: "Naša vlast nije samo u kancelarijama, nego i na ulicama".


JR osvojila je većinu na izborima za Državnu Dumu. Prema zvaničnim rezultatima CIK, za JR je glasalo 49,45 odsto birača, što im je donelo 238 od ukupno 450 poslaničkih mesta.


Na neregularnosti na izborima požalili su se lideri sve tri preostale parlamentarne partije - Komunističke partije, Pravedne Rusije i Liberalno-demokratske partije, kao i Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS). Centralna izborna komisija proglasila je u nedelju veče da su izbori važeći i ocenila da pojedinačne nepravilnosti nisu uticale na konačne rezultate.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.12.2011. 11:47
I Rusija ima svoje izdajnike ( placene od USA/ EU ) kao sto mi imamo Vuka, Cedu , Natasu Kandic i zutocrvenu gamad .
Utorak 06.12.2011. 12:02
bilo je predvidljivo da ce posle ubacivanja teroristichkih grupa i atentata sledece biti aktiviranje pete kolone....zapad ne zeli sukob sa Rusijom spremnom za odbranu....prvo moraju da je oslabe....mi smo primer....sada su na redu unutrashnji sukobi....tako ce i sa Kinom.....
Utorak 06.12.2011. 11:58
Решење за Русију је укидање изборног система.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online