Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 04.12.2011.
00:41
Alo! A

Zemlji preti mrak!

Predstojeći period olujne aktivnosti Sunca mogao bi da bude praćen oštećenjima na električnim transformatorima i energetskoj infrastrukturi na Zemlji, piše u izveštaju nemačke osiguravajuće kuće “Alijanc“.

Uticaj solarnih olujamogao bi da dovede do nestanaka električne energije i gubitaka od preko jednog triliona dolara
 

Ona navodi da bi uticaj solarnih oluja, koje nije lako precizno predviđati, mogao da dovede do nestanaka električne energije i gubitaka od preko jednog triliona dolara. Najgori scenario bi bio još mračniji, upozorava “Alijanc“.


Aktivnost Sunca odvija se u cikličnim krugovima od po 11 godina, a sledeći period turbulencija na površini Zemlje počinje 2012. ili 2013. godine.


Džim Vajld, stručnjak za fiziku solarne plazme s britanskog Univerziteta Lankester, upozorava da “ulazimo u period ružnog svemirskog vremena“.
 

Osiguravajuće kuće na oprezu

Svemirsko vreme je relativno nova oblast istraživanja, pošto se sofisticirana posmatranja odvijaju tek oko 50 godina. Trenutno ne postoji koordinisan međunarodni sistem za praćenje svemirskog vremena, poput sistema za uobičajene meteorološke uslove. Potencijalna ozbiljnost ovih oluja primorala je osiguravajuće kuće i institucije koje se bave bezbednošću da obrate pažnju na njihovu najavu.

“Kada pomislite na mogućnost da struje ne bude nedeljama ili mesecima u većem delu neke zemlje ili kontinenta, to je onda ozbiljna stvar“, rekao je Vajld.


Velika eksplozija na površini naše zvezde može da oslobodi milijarde tona vrelog, namagnetisanog gasa koji se kreće brzinom od nekoliko miliona kilometara na sat. Kada taj gas stigne do magnetnog polja Zemlje, može da izazove veliku solarnu oluju. Naučnici ne mogu tačno da predvide koliko se često dešavaju ozbiljne solarne oluje.


Vajld objašnjava da sateliti trenutno nisu od velike koristi, jer nijedan nije dovoljno blizu Suncu da bi poslao upozorenje brže od sat vremena pre nego što oluja stigne do naše planete. Unapređenje satelita, kako bi bili u stanju da Zemlji daju više vremena za pripreme, koštalo bi oko milijardu dolara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 01:36
Bas me briga, imam ja vecih briga u zivotu, u ovoj mojoj, sve manjoj Srbiji !!
Nedelja 04.12.2011. 10:08
Slatka nam je ova Kama... Ma kakvo sunce, neka nestane struje, idem odmah do nekog velikog i zabacenog jezera da pecam, jedem ribu i odmorim od svega, dok traje to, ma zauvek... Drago mi je zbog amera, 18 minuta bez struje, pocrkace svi...
Nedelja 04.12.2011. 07:00
Bilo bi mi žao interneta, na duži period, iako uvek može da se čita bilo kakva knjiga, dobra loša, svaka na neki način korisna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online