Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 28.11.2011.
11:47
Blic A

Rusi prave najjaču ratnu mornaricu na svetu

Ruska Ratna mornarica nalazi se pred najvećim programom obnove i modernizacije od njenog nastanka, a u ruskom budžetu je za to namenjeno 4,5 triliona rubalja, odnosno oko 150 milijardi dolara.

Samo ove godine je za izgradnju nuklearnih i dizel podmornica i fregata i remont i održavanje flote potrošeno više od 85 milijardi rubalja (oko 280 miliona dolara), pokazuju podaci ruskog Ministarstva odbrane.

Podmorica iz klase ''Borej''

Ministarstvo odbrane Rusije i brodogradilište ''Sevmaš" u Severodvinsku potpisali su nedavno sedam ugovora za projektovanje i izgradnju atomskih podmornica serije ''Borej" i ''Jasenj", a vrednost posla iznosi 280 milijardi rubalja (oko 10 milijardi dolara). ''Sevmaš" je jedino brodogradilište u Rusiji u kojem se grade podmornice na nuklearni pogon, a do sada su isporučili 128.

Rusija nije odustala ni od klasičnih dizel podmornica i do 2020. godine će da joj bude isporučeno 10 novih. One će predstavljati osnov ruske pomorske moći tamo gde nuklearne podmornice ne mogu da operišu, u Crnom moru i Baltiku.

Što se tiče novih brodova, u "Severnom brodogradilištu" u Petrovgradu grade se četiri korvete, dve fregate i specijalni brod za vezu. U izgradnji je korveta "Snalažljivi", koja će svojim karakteristikama i borbenim osobinama prevazići slične brodove takve klase.

Brod će da poseduje ofenzivno raketno naoružanje i torpeda, kao i helikopter za borbu protiv podmornica. Nova tehnologija primenjena pri gradnji trupa omogučiće mu da za 25 odsto smanji otpor vode pri kretanju brzinom oko 30 čvorova.

Trenutno, ruska Ratna mornarica ima jedan nosač aviona "Admiral Kuznjecov", koji će sledeće godine biti van funkcije, jer će biti odveden na remont. Mada grandioznim planom obnove ruske mornarice nije predviđena gradnja još nekog nosača aviona, priprema projekta je već zapoćela.


Prema nekim najavama, 2018. godine bi trebalo da bude završen projekat novog "supernosača aviona", sa čijom izgradnjom bi trebalo da se počne 2020. godine.

Paralelno sa ovim projektom, Rusija planira i koji će avion da bude osnova njenih mornaričkih jedinica. Pretpostavlja se da će to da bude Su-47 Berkut - projekat ruskog perspektivnog palubnog lovačkog aviona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 12:06
RUSIJA se vraca na veliku scenu.mesto koje joj i pripada. Na njoj je sada da ujedini sve pravoslavne zemlje i stvori jak blok. Na mnogaja ljeta a mi Srbi,najvise mozemo sami sebi da pomognemo. Zadnja nam je sansa na izborima. Ko sut u zadnjoj sekundi u kosarci
Ponedeljak 28.11.2011. 12:16
Hm, sve je to malo prenapuhano...Pogledajte samo ove tri starije vijesti ispod ove...'Turska mornarica 5 puta jače od ruske' i 'Rusija nema para za nosače aviona'..I sada odjednom, 150 milijardi dolara za obnovu mornarice.I ako postoje ti novci za obnovu,opet,to se neće desiti u par godina, već najmanje 10-15. Rusija ima jedan nosač zrakoplova, dok ih npr. SAD ima 10.Tih 10 + nosači NATO zemalja jednako 13-14...Jednostavno, Rusija se svojom mornaricom ne može suprostaviti Zapadu.Naravno,mogu lansirati nuklearne projektile i cijelu planetu dignuti u vazduh, ali to se naravno neće desiti. Ono što želim reći je to da Rusiji prethodi dugi put oporavka i da vojnu silu neće povratiti preko noći...
Ponedeljak 28.11.2011. 14:41
Odgovorna vlast u Rusiji vraca stari sjaj svojoj armiji i tehnologiji zahvaljujuci prilivu novca zbog povecanja cene energenata na svetskom trzistu. Rusija je mudro napravila izbor, umesto gradnje preskupih i za odrzavanje jos skupljih nosaca aviona, koji su u sukobu (osim inferiornim zemljama po naoruzanju) vrlo laka meta protivnika, oni su resili da grade podmornice. Sasvim je izvesno da se NATO armada sprema na Rusiju u dogledno vreme, pa stoga i treba preduzeti ovakve korake.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online