Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 26.11.2011.
14:16
RTS A

Rusi prave novi "kalašnjikov"

Čuveni model AK-47, poznatiji kao "kalašnjikov", uskoro bi trebalo da dobije zamenu, savremeniju automatsku pušku AK-12, najvila ruska fabrika oružja "Ižmaš". Prototip nove puške, koji je ova kompanija ponudila ruskoj armiji, trebalo bi da bude testiran u decembru, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Prema izvorima lista Izvestija u Ministarstvu odbrane Rusije, novi model pešadijskog oružja još uvek niko nije video, osim u inženjerskim nacrtima, ali najvažnija inovacija koju su predvideli konstruktori jeste mogućnost njene upotrebe uz pomoć jedne ruke.

"Ukoliko je borac ranjen u ruku ili ako mu je jedna ruka zauzeta, on će i dalje moći da puca, da repetira zatvarač ili da menja magacin sa municijom", rekao je visokopozicionirani oficir koji je imao priliku da se upozna sa planovima za izradu nove puške.

Model čiji je radni naziv AK-12 trebalo bi da se odlikuje i novim magacinom u koji će stajati 60 metaka, umesto 30 koliko ih staje u AK-47.

Mihail Kalašnjikov sa svojim legendarnim modelom AK-47

Oficir koji je proučio planove za novu pušku rekao je da će njen prototip biti izrađen u više verzija različitog kalibra, sa standardnim 7,62, kao i kalibra 5,45 i 5,56 milimetara.

On je nagovestio i izradu modela potpuno novog kalibra.

"Dizajneri nisu prikazali ništa zaista novo u odnosu na stari 'kalašnjikov'. Mehanika puške je ostala manje više ista sa primenom tradicionalnih rešenja. Suština svih promena jeste da se zadrži pouzdanost i čvrstina puške AK-47", naveo je oficir.

Zbog toga će prototip zadržati istu težinu svog slavnog prethodnika od 3,3 kilograma, a prema rečima ruskog oficira konstruktori obećavaju da će puška imati manji trzaj i da će biti preciznija.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 16:06
AK-47 AK-74 AN-94 Dakle puska koja ce zameniti AK-74 je AN-94 vec je pocela zamena u ruskoj vojsci.
Subota 26.11.2011. 17:00
Cigani! Juris!!! 1-Boom, boom, boom, boom, boom ................. kutz, kutz ehy ja Boom, boom, boom, boom, boom Kana hi naj kutz, kutz ehy ja Devla, ..................... Devla, .................... Devla, mi dzav te mange an(do) for? Jek bar? kalashnikov Kalashnikov Kalashnikov Kalashnikov, kalashnikov Eeeeeeh... Boom, boom, boom, boom, boom ...................... ........................... Dalakovac, Markovac, Mala Krsna, Lajkovac, Caje, suje, ajde, hopaaaaa MUSICA 2- Da capo, ma con "Dalakovac..." musicale 3- Da capo (strofa mancante), finale: Boom, boom, boom, boom, boom Vov dil? ka ciudel? Vov dil? ka ciudel? kana hi naj pala idir? Zvoncici, zvoncici, cavro pistolcici Caje, su
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online