Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.11.2011.
16:43
B92 A

Rusi prete protivraketnim sistemom

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je da će Rusija postaviti protivraketni sistem "iskander" ukoliko SAD budu razmeštali protivraketni sistem u Evropi.

"Iskander"
 

"Ruska Federacija će razmestiti na zapadu i jugu zemlje savremeno ofanzivno oružje koje omogućava neutralizaciju evropskih komponenti protivraketne odbrane SAD. Jedan od takvih koraka biće postavljanje raketnog sistema 'iskander' u Kalinjingradskoj oblasti", rekao je Medvedev u televizijskom obraćanju Rusima, prenosi Itar-tas. 

Medvedev je takođe upozorio da će Rusija izaći iz Sporazuma START i odustati od koraka u cilju smanjenja naoružanja ukoliko SAD nastave sa izgradnjom PRO u Evropi.

Dmitrij Medvedev je takođe upozorio da će Rusija izaći iz Sporazuma START

Kalinjingradska oblast je nazapadnija tačka Rusije i okružena je Litvanijom, Poljskom i Baltičkim morem. Od raspada SSSR ova oblast je fizički izolovana od Rusije. Takođe, smatra se najmilitarizovanijom oblašću Rusije - tu se nalazi sedište baltičke flote, dve vazduhoplovne i jedna vazduhopolovno-pomorska baza.

Raketni sistem "Iskander" pogađa ciljeve udaljene 280 do 500 kilometara, ali već postoje rakete koje mogu preći i do dve hiljade kilometara. Mogu da nose kako obično, tako i nuklearno naoružanje. "Iskander" se prevozi na tegljaču, sama raketa je duga 7,2 metra i teška 3.800 kilograma. Brzina joj je 2.100 metara u sekundi. Napravljena je po "stelt" tehnologiji i ima sistem za samonavođenje, prenosi "Glas Rusije".

Prema tvrdnjama vojnih eksperata, "iskander" sa područja Lenjingradske oblasti mogao bi da uništava objekte u baltičkim zemljama i Poljskoj, a sa područja Kalinjingradske oblasti u Nemačkoj.

NATO: Pretnje nisu korisne

Pretnje razmeštanjem raketa u neposrednoj blizini saveznika u NATO nisu korisne, poručeno je danas Rusiji iz sedišta Alijanse u Briselu.

"Primili smo k znanju ono što je rekao predsednik Medvedev i to ćemo pažljivo

Primili k znanju ono što je rekao Medvedev: Oana Lungesku

analizirati. Pretnje razmeštanjem raketa u neposrednoj blizini saveznika u NATO nisu korisne", rekla je portparolka NATO Oana Lungesku i dodala da bi saradnja Rusije i NATO u vezi sa PRO omogućila da se zajednički ojača bezbednost, a ne jednih protiv drugih.

Istovremeno, Lungesku je rekla da NATO pozdravlja to što je Medvedev još jednom podvukao da Rusija ne zatvara vrata nastavku dijaloga sa SAD i NATO o protivraketnoj odbrani i da je spremna za praktičnu saradnju u toj oblasti.

Dmitrij Rogozin

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin rekao je danas da odgovor Rusije na izgradnju PRO u Evropi ne treba gledati kao početak nove trke u naoružanju.

"Naši odgovori su asimetrični i ekonomični i neće zahtevati dodatne rashode", rekao je Rogozin, a prenosi Itar-tas. Rogozin je dodao da će Rusija nastaviti konsultacije sa NATO i SAD po pitanju PRO sve dok se ne dođe do tačke od koje nema povratka - a to je razmeštanje elemenata PRO u Evropi.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 18:41
На Кубу с тегљачима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online