Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.11.2011.
23:03
Beta A

Kairo: Poginulo najmanje 11 ljudi

Najmanje 11 ljudi je poginulo, dok je više stotina povređeno u današnjoj akciji egipatske policije i vojske protiv demonstranata u Kairu, koji traže da vladajući Vojni savet saopšti kada će prepustiti civilnoj vlasti upravljanje zemljom.

Akcija bezbednosnih snaga u cilju proterivanja demonstranta s trga usledila je posle dvodnevnih sukoba policije i učesnika protesta koji traže da vladajući Vojni savet saopšti datum kada će prepustiti civilnoj vlasti upravljanje zemljom.

Vojska i policija su zapalili šatore demonstranata na trgu Tahrir u Kairu i ispaljivali suzavac i gumene metke u nastojanju da oteraju više hiljada demonstranata s trga.

Ulične borbe demonstranata i bezbednosnih snaga traju od subote, i nastavljene su i večeras. Dvodnevni nemiri najteži su neredi otkada je u februaru svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Lekar u glavnoj kairskoj mrtvačnici, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da najmanje 11 demonstranata ubijeno danas. Dvojica demonstranta su ubijena juče, čime je ukupno u dvodnevnim neredima poginulo 13 ljudi. Doktori u dve poljske bolnice na trgu Tahrir su rekli da je povređeno oko 700 ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je saopštilo da je 55 demonstranata uhapšeno, a da je 85 policajaca povređeno u sukobima.

Dvodnevni sukobi policije i demonstranta u Kairu izbili su nedelju dana pre prvih izbora otkada je u februaru svrgnut predsednik Hosni Mubarak posle 18-dnevnih protesta koji su počeli na trgu Tahrir. Posle odlaska Mubaraka, vojne vlasti su preuzele kontrolu nad zemljom, ali je javnost gnevna zbog sporih reformi i pokušaja vojnih vlasti da zadrže nadzor nad budućom civilnom vladom. Prema planu koji je postavila vojska, predaje vlasti će biti posle predsedničkih izbora sledeće godine ili početkom 2013.

Demonstranti optužuju vojne vlasti da otežu proces i traže da vojska prepusti vlast odmah po okončanju parlamentarnih izbora krajem marta.

Vojni savet je saopštio da će parlamentarni izbori, koji će biti održani u tri faze, početi 28. novembra i zahvalio policiji na "uzdržanosti" u dvodnevnim akcijama protiv demonstranta.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Istorija bez turista
Nedelja 20.11.2011. 20:09
Arapsko prolece se pretvara u kisnu jesen.
Nedelja 20.11.2011. 20:21
Vlast je najača i najsmrtonosnija droga. Svi bi večno da vladaju.
Nedelja 20.11.2011. 20:27
"...koji traže da vladajući Vojni savet saopšti datum kada će prepustiti civilnoj vlasti upravljanje zemljom." Биће кад Америка каже. Тражили сте - уживајте...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online