Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.11.2011.
15:50
RTS A

Rusi izvukli "Avet" iz reke

Iz mulja u reci Nevi, nadomak Sankt Peterburga, izvučen je sovjetski teški tenk KV-1 koji su nemački vojnici tokom opsade Lenjingrada, jedne od najstrašnijih u istoriji čovečanstva, zvali i „avet“.

"Avet" izvučena iz Neve
 

Sovjetski teški tenk koji su branitelji Lenjingrada koristili u odbrani grada od nacističke vojske tokom Drugog svetskog rata, izvučen je iz svoje vodene grobnice u reci Nevi.

Zašto baš "Avet"?

Dizajniran 1938-39. i nazvan po sovjetskom narodnom komesaru odbrane Klimentu Vorošilovu, tenk KV-1 bio je opremljen jakim oklopom i cevi kalibra 76,2 mm. Bio je težak 45 tona, dok mu je maksimalna brzina bila 35 km/h. Opsluživala ga je petočlana posada.
Svojim projektilima nepogrešivo je pogađao svu oklopnu tehniku Vermahta. Nemački vojnici su tenk KV-1, zbog njegovih borbenih sposobnosti prozvali "avet".

Tenk, model KV-1 od kojih je u svetu sačuvano svega 10 od napravljenih 5.219, potonuo je u Nevu nakon što je pontonski most preko kojeg je prelazio pogodila nemačka granata za vreme nemačke opsade grada koja je trajala 872 dana.

Ratnu mašinu su na dnu reke Neve u Sankt Peterburgu, bivšem Lenjingradu, prošlog maja pronašli vojni ronioci. U ruskoj vojsci navode da je tenk u dobrom tehničkom stanju i da bi prilično lako mogao da mu se vrati prvobitni izled.

Nakon restauracije, bio bi izložen u muzeju i učestvovao na vojnim paradama organizovanim u znak obeležavanja herojske odbrane grada. U njemu su se nalazile i brojne granate, koje su pažljivo odnete na ispitivanje da li su aktivne.

Andrej Bobrun, šef pres-servisa ruske Zapadne vojne oblasti, istakao je da se posada tenka najverovatnije spasla na vreme, ističući da ronioci u njemu nisu našli ljudske ostatke. Vojni istoričari će sada pokušati da uđu u trag članovima posade tenka i sklope celu priču.

Sposobnost Crvene armije da se odupre Vermahtu i spreči ga da zauzme Lenjingrad jedan je od ključnih događaja koji su preokrenuli tok Drugog svetskog rata.

Mesto gde je ovog proleća slučajno pronađen, "Nevski pjatačok", nekadašnja je deonica fronta gde su krvave borbe trajale 400 dana. U ovom reonu je sovjetska vojska od septembra 1941. do januara 1943. godine pokušavala da probije blokadu Lenjingrada.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 16:13
Ucesniku spasavanja sveta od nacisticke okupacije treba vratiti stari sjaj i dati mesto koje zasluzuje u istoriji.
Subota 19.11.2011. 16:38
A što ga lupate... Na početku videa piše da se radi o BT-5, koji je laki tenk. I onda fino provjerite slike KV-1 tenka sa izvađenim i vidjećete razliku...
Subota 19.11.2011. 18:28
Neko mi je skoro pričao da se na ogromnoj poljani, kraj Lenjingrada, nalazi najveći muzej na otvorenom, koji čine stotine ruskih i nemačkih tenkova što su učestvovali u borbama! Nisam guglirao na Earthu ali me ne bi čudilo da rusi imaju takav muzej.A BT-5 bi onda trebao da zauzme neko počasno mesto u tom muzeju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online