Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.11.2011.
09:28
Alo A

Kinezi otimaju američke satelite?

U alarmantnom izveštaju koji je predstavljan u Kongresu SAD, navodi se da su u najmanje dva slučaja kineski hakeri u potpunosti preuzeli kontrolu nad dva američka satelita.

Foto: Ilustracija
 

U pitanju su satelitikojisu poslati u Zemljinu orbitu zbog praćanja vremenskih prilika. U periodu od 2007. do 2008, zabeležena su ukupno četiri ozbiljna napada hakera u sajber svetu, a jedan od njih je bio sa stacionarnog računarakojije lociran u Norveškoj! U izveštaju komisije se ističe da je Kina glavni osumnjičeni, iako se nigde eksplicitno ne tvrdi da su hakeri direktno pod kontrolom zvaničnog Pekinga.

Pretnja od saveznika!

Leon Paneta, američki sekretar za odbranu, izjavio je da su Kina i Indija pretnja za SAD, što je morao da demantuje Pentagon, saopštivši da su te zemlje saveznice Amerike. „Preti nam opasnosti od sila u usponu, Kine, Indije i drugih, na koje uvek moramo da obraćamo pažnju“, rekao je Paneta, inače bivši direktor CIA.

General Robert Keler, komandant američke strateške komande koja je zadužena za vojne operacije u svemiru, tvrdi da su američki eksperti uspeli da sakupe dovoljno podataka kako bi se sa sigurnošću otkrilo ko stoji iza pokušaja da se otmu sateliti.
"Upoznat sam s oba napada i oni nisu povezani. Za sada još prikupljamo informacije o ciljevima napada“, rekao je on.


Radi se o satelitima "landsat 7" i "tera AM 1". U izveštaju se ističe da su hakeri mogli da unište satelite, presretnu vojne komunikacije ili prikupe značajne obaveštajne podatke.

Zanimljivo: VIDEO: Satelit pao na kola, pretili ljudi u crnom

Kineska ambasada u Pekingu oštro je demantovala bilo kakvu umešanost Kine u ove hakerske napade navodeći da je očigledan cilj izveštaja "da se naruši imidž Kine": "U cilju očuvanja poverenja između dve zemlje, a Kina će nastaviti da igra odgovornu ulogu u realnom i virtuelnom svetu“, poručio je Vang Baodong, portparol ambasade.

Vojni odgovor na napade hakera!

Američka armija će odgovoriti na napade u sajberprostoru i vojnom silom ukoliko to bude potrebno, navodi se u izveštaju koji je Pentagon poslao Kongresu. Pentagon je naglasio da će na svaki napad na Ameriku odgovoriti "svim potrebnim sredstvima“, a to se odnosi i na neprijateljske napade u virtuelnom svetu.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 09:49
Kineska ambasada u Pekingu oštro je demantovala bilo kakvu umešanost ...!? Нисам знао да Кинези имају дипломатско представништво у сопственом главном граду!?
Subota 19.11.2011. 15:08
Amerika se ponasa kao grogirani bokser. Ona preti Kini!? Svasta. Pa Kina drzi 26 posto američkog duga, odnosno 1,137 hiljada milijardi dolara. Zato je Klintonka u prvu posetu posle američkih izbora otrcala u Kinu, da moli da ne puste obveznice američkog trezora. Primecujete li da Ameri vise ne pominju ljudska prava u Kini? Sada ih se to ne tice kada ih Kinezi drze u saci. Amerika je slon na staklenim nogama. Nije ona vise svetska sila, ona je jedan obican razbojnik.
Subota 19.11.2011. 12:05
Ko pred Bogom dobro cini, nema koga da se plasi!!! A Ameri se plase i malih beba, i velike Kine! Njima su dousnici i neprijatelji svuda po svijetu, i svi ih spiuniraju i svi im podbacuju nogu... Bas su jadni i bedni!!! Kao da se citav svijet okrece samo zbog njih i oko njih! Pupak sveta! Da se mozda upravo oni ne domundjavaju sa Vanzemaljcima, pa im se umijesali Kinezi u vezu??? Hahahahahaha.:-))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online