Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.11.2011.
14:18
Beta A

Artmanova: Stojim na raspolaganju sudu

Bivša portparolka glavne haške tužiteljke Florens Artman za kojom je Tribunal izdao nalog za hapšenje, rekla je da stoji na raspolaganju sudu, ali je najavila da će se obratiti specijalnom izvestiocu UN zbog kršenja slobode izražavanja.

"Stojim na raspolaganju sudovima u bilo kojoj državi", rekla je Artmanova za Sarajevo-x.com i navela da se ne krije.

Haški Tribunal je izdao nalog za hapšenje Artmanove da bi bila upućena na izdržavanje kazne od sedam dana zatvora jer nije platila kaznu od 7.000 evra.

Sud je Artmanovu 2009. osudio jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića
 

Sud je Artmanovu 2009. osudio na globu jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića. Artman je tako kažnjena novačnom kaznom od 7.000 evra, ali je nije platila, te je kazna preinačena u zatvorsku kaznu.

"Od Drugog svetskog rata nijedan francuski novinar nije uhapšen. Za mene je nalog o hapšenju veoma neobičan. Tih 7.000 evra ja sam uplatila na račun u jednoj francuskoj banci odakle su ga oni mogli uzeti u svako doba", rekla je Artmanova. Tribunal je, međutim, insistirao da Artman sama, na propisan način, uplati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila. Pošto do 25. oktobra nije platila novčanu kaznu, Žalbeno veće Tribunala uputilo je nalog za hapšenje vlastima Francuske čija je
Artman državljanka.

Postupak na staljinistički način

"Postupak protiv mene vođen je na staljinistički način. Prekršena su mnoga moja prava i presuda je doneta unapred. Pravni instrumenti koji su mi bili na raspolaganju nisu doveli do sprečavanja daljeg kršenja mojih prava", dodaje Artman i kaže da ne postoji viši sud u Hagu, niti bilo kakva sudska instanca koja može da popravi kršenja pravne procedure u njenom slučaju.

"Zbog toga sam novac stavila u banku odakle ga oni mogu uzeti. Ali, da bi to uradili, prvo moraju tražiti dozvolu Francuske. Legalnost procedure je u pitanju", kaže Artman i dodaje da je u njenom slučaju prekršena Konvencija o ljudskim pravima.

"Svoj dosije predaću specijalnom izvestiocu za slobodu izražavnja UN. To sam htela da uradim i pre naloga za hapšenje, ali ću to sada svakako uraditi", dodaje ona.  Artman je rekla i da delo zbog koje se traži njeno hapšenje "ne postoji". "Oni su ga kreirali u cilju osvete za moje kritike. Ne sme  ostati na ovome jer će to biti instrument za kažnjavanje i cenzuru drugih novinara i posmatrača sudskih procesa širom sveta", dodaje ona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 15:36
Vidis kakve su metode institucije za koju si radila i koju si podrzavala pljujuci po Srbima samo da bi bila podobna. Eto sada se bunis zato sto je "zaigrala mecka i pred tvojim vratima", a sto su se svi Srbi bunili zbog logorskog tretmana za to nisi imala sluha? Bas mi te "zao". Crkni.
Četvrtak 17.11.2011. 15:09
7 dana za spas planete!!!!!!!!!!!!!!!! Bravo Artmanova!!!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 17.11.2011. 21:27
А у затвору да добије затвор.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online