Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 17.11.2011.
00:14
Večernje novosti A

Turska mornarica 5 puta jača od ruske!

Turska ima skoro pet puta jaču flotu od Rusije, pa je to najbolji dokaz da nisu u pravu oni koji kritikuju vodeći ruski tandem da troši mnogo novca za modernizaciju vojske i mornarice. Penzionisani admiral Vladimir Komojedov, član ruske Dume, smatra da je modernizacija flote za Rusiju od izuzetne važnosti, jer na Crnom moru i Baltiku članice NATO saveza imaju prednost nad Rusijom čak dvadeset puta!

Turske podmornice u jatu, a ruskih nema na vidiku...

Biši komandant Ruske crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov ističe da Turska ima jaču flotu od Rusije i Ukrajine zajedno za čak 4,7 puta. Rusija sada ima u Crnom moru i Baltiku samo po jednu podmornicu. Poređenja radi, na Baltiku Nemačka ima 24 podmornice a Danska šest, dok Šveđani imaju četiri, a Poljaci dve podmornice.


- Naša flota je slaba zato što neki bivši rukovodioci nisu vodili računa o stanju mornarice. Danas ruska flota može samo da čuva svoju obalu i da se bori protiv terorizma. Rusija mora da u narednih deset godina ulaže značajan novac kako bi imala respektabilnu flotu - kaže admiral Igor Kasatonov, savetnik u ruskom generalštabu.

Diktat nafte

Bivši ministar finansija Rusije Aleksej Kudrin smatra da zbog opasnosti ekonomske krize Rusija treba da u naredne dve godine smanji vojne troškove. Da bi se ostvarila vojna modernizacija skresani su neki drugi troškovi, a plan budžeta je napravljen prema prognozi da će cena nafte biti 100 dolara za barel. Kudrin predviđa da će cena nafte u narednih tri do deset godina biti u rasponu od 90 do 100 dolara.

Crnomorska flota je doživela težak udarac posle raspada SSSR. Sada se oko 70 odsto infrastrukture Crnomorske flote nalazi na Krimu. Oko 25 hiljada mornara i oficira je u regionu Sevastopolja, Feodosije, Nikolajeva, gde se remontuju ruski vojni brodovi kao i Novorosijska, u čijoj se blizini pravi nova baza. Rusija i Ukrajina su 1997. godine potpisale dogovor kojim je određena “stanarina”, koja godišnje iznosi 98 miliona dolara.


Godinama je Ukrajina na osnovu najamnine baze smanjivala svoj državni dug za ruski gas. U aprilu 2010. godine predsednici Ukrajine i Rusije su potpisali dogovor o produženju boravka Crnomorske flote do 2042. godine, koji je ratifikovan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 01:21
Fasisti se uvek qrce i vitlaju svojim vojnim dostignucima po svetu. Rusija sa vojnog stanovista nije transparentna, tako da ovo tvrdjenje ne treba uzimati za ozbiljno.
Četvrtak 17.11.2011. 10:05
Kakvi tenkovi kakvi bakraci,Rusi imaju nuklearno oruzje da uniste svet ne jednom vec pet puta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online