Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 16.11.2011.
16:57
Blic A

BBC: Tajna akcija protiv Irana već počela

Ubistva nuklearnih naučnika, sajber-napad i misterizona eksplozija u bazi s municijom u kojoj je ubijen čovek koji je stvorio iranski program balističkih projektila, deluju kao da je neka vrsta napada na Iran već počela, objavio je BBC.

Iranci su juče oformili živi lanac oko svojih nukearnih postrojenja kako bi podržali nuklearni program svoje zemlje

Zbog odbijanja Teherana da obustavi nuklearni program, spekuliše se o napadu Izraela ili SAD na Iran kako bi taj projekat bio sprečen, "ali kako izgleda, tajna kampanja za njegovo ometanje traje već neko vreme", navodi BBC.

Najmanje tri iranska nuklearna naučnika ubijena su u prethodne dve godine, a prošle zime je kompjuterski virus Staksnet (Stuxnet) izazvao haos u centrifugama za obogaćivanje uranijuma što je na nekoliko meseci odložilo nastavak programa.

Iran navodi da je prošlonedeljna eksplozija u vojnoj bazi u kojoj je poginulo 17 pripadnika elitne Revolucionarne garde, bila nesreća, ali malo onih koji prate događaje veruju u to, navodi BBC.

Niko nije preuzeo odgovornost za ove događaje, ali se smatra da su američke obaveštajne službe učestvovale u razvijanju virusa Staksnet, dok su iranski zvaničnici ranije optuživali Izrael da stoje iza ubistva naučnika.

Zbog iranskog nuklearnog programa u tom regionu najviše reaguje Izrael, ali ni ostale muslimanske zemlje nisu ravnodušne. Saudijski kralj Abdulah, prema diplomatskim depešama koje je objavio Vikiliks, zatražio je od SAD da odlučnije reaguju u slučaju Irana i zaustave nuklearni program za koji se sumnja da ima za cilj razvijanje atomskog oružja.


Ujedinjenje Arapski Emirati, koji su u sporu s Iranom oko tri ostrva u Persijskom zalivu, traže od Zapada da obuzda nuklearni program Irana. Bahrein, u kojem su na vlasti suniti, sumnjiči Iran da podstiče većinske šiite na nemire.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 22:06
Атентати, терористички напади, диверзије и специјални рат против Ирана су одавно почели и трају. Наци-фашистичком ''Нови светском поретку'' ниједна метода при нападу на неку земљу није страна ни нечасна, а лаж је обавезно градиво (следе учење католичког свештеника језуите Макијавелија узора ''западне'' диполоматије ).
Sreda 16.11.2011. 23:06
Ahmanidzedad je imao pravo kada je javno osudjivao SAD zbog ubistava u Iranu. Ovo je sada pocetak bez kraja...
Sreda 16.11.2011. 18:50
ma kakvi ... kakav sas ja mislim da je mosad umesan , englezi ,gurke (valjda se tako zovu zaboravio vec) fizicki ne lice na arape i veoma su upadljivi.. za razliku od jevreja koji imaju isto poreklo dok ne progovore mozes da ga pomesas sa bilo kojim arapinom na bliskom istoku , oni se bre ni medjusobno ne prepoznaju ako su isto obuceni dok ne progovore ,zato se i desavaju onakve stvari da ponekad pucaju u svoje ljude...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online