Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.11.2011.
23:50
B92 A

Kineski egzekutor: Ubijanje nije komplikovano

"Nije tako komplikovano kao što ljudi misle“, priznao je egzekutor Hu Ksiao novinarima kineskog lista Beijing Evening News.

Foto: Ilustracija
 

"Koristimo pušku, stanemo na udaljenost od oko četiri metra od osuđenog zatvorenika s cevi dugačkom jedan metar, naciljamo, pritisnemo okidač, i to je to", otkrio je Hu, dajući svetskoj javnosti retku priliku da dozna detalje o sprovođenju smrtne kazne u Kini.

Smrtna kazna i zbog mita

 

U Kini se smrtna kazna može presuditi navodno u slučaju čak 55 kaznenih dela, i za privedni kriminal ili korupciju. U julu ove godine Zang Čhudžijang, bivši potpredsednik China Mobilea, osuđen je na smrt zbog uzimanja mita. Zbog korupcije su istu kaznu dobili i zamenici gradonačelnika u gradovima Hangzhou i Suzhou. Smrtna kazna se pre 1997. godine propisivala i za ubijanje pandi. Utaja poreza te krijumčarenje zlata i srebra navodno su skinuti s popisa ove godine.

Hu, inače bivši vojnik, pridružio se policijskim snagama pre 19 godina, a egzekucije su, tvrdi, neinventivan deo posla pravosudnog policajca, u kojem obično nema iznenađenja. Ono ga je dočekalo samo jednom.

Naime, većina zatvorenika osuđenih na smrt, priča Hu, toliko je prestravljena da ne može stajati na nogama.

"Za vreme egzekucije zatvorenici kleče na tlu, no taj jedan bivši vojnik osuđen za ubistvo ustao je i počeo trčati. Rezultat: upucali smo metu u pokretu - hladno se prisetio Hu, koji je, kad se priključio policiji, prošao i trening za egzekuciju.

Prvo je morao posmatrati dva izvršenja smrtne kazne te nakon toga pregledati leševe. Danas, priča Hu, mladim policajcima treba više vremena da se priviknu na taj deo posla nego što je trebalo njemu.

Kad je prvi put smaknuo zatvorenika, tvrdi, uopšte nije bio nervozan. Nervoza ga je uhvatila tek drugi put.

"Bojao sam se da neću pucati ravno i da ću postati predmet sprdnje među svojim kolegama", ispričao je Hu, koji se ne dvoumi kada je u pitanju posao koji radi.

Za njega sve je jednostavno, svi su osuđenici zaslužili ono što su dobili zbog zločina koje su počinili.

"Za starije pravosudne policajce izvršenje egzekucija odavno je rutinski posao", uveren je Hu.

Prema izveštajima svetskih medija i aktivista za ljudska prava o broju pogubljenih osoba, to bi zaista moglo biti tačno. Naime, smrtna kazna u Kini obavijena je velom tajne. Većina smaknuća sprovede se tajno i u tišini, a kineske vlasti ne objavljuju statistiku (smrtna kazna se smatra državnom tajnom). Jedino čim se može raspolagati su izveštaji organizacija koje se bore za zaštitu ljudskih prava.

Prema njihovom izveštaju, kineske vlasti godišnje ubiju po nekoliko hiljada osoba, više nego bilo koja druga zemlja na svetu.

Upravo se “hiljade” spominju i u kontekstu prošle, 2010. godine. U istom razdoblju, u Sjedinjenim Državama pogubljeno je 46 zatvorenika, a u Iranu između 252 i 388 (zavisno od izvora).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online