Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.11.2011.
11:22
Vestionline A

Sonda zaglavljena u orbiti neće stići do Zemlje

Ruska sonda koja je je ostala u Zemljinoj orbiti raspašće se kada u januaru uđe u Zemljinu atmosferu, ako ruski naučnici do tada ne uspeju da je poprave, izjavio je u ponedeljak direktor kosmičke agencije Roskosmos Vladimir Popovkin.

"Veoma su mali izgledi da (sonda) stigne do Zemlje. Nema nikakve sumnje u to, ona će se dezintegrisati pri ulasku u atmosferu", rekao je Popovkin, prenose ruske novinske agencije.


Bespilotna svemirska letelica "Fobos-Tlo" lansirana je prošle sedmice, ali je zbog kvara ostala u Zemljinoj orbiti, umesto da se uputi prema Marsovom mesecu Fobos, sa kojeg je trebalo da pokupi uzorke tla.

Izgubljena ruska sonda ''Fobos''

Naučnici od tada bezuspešno pokušavaju da je reprogramiraju. Prema Popovkinovim rečima, na popravci sonde moći će da se radi do početka decembra, posle čega će biti zatvoren "balistički prozor" za njeno putovanje prema Marsu.

"Postoji jedna šansa, ali trenutno ne uspevamo da dobijemo potrebne telemetričke podatke", rekao je direktor Roskosmosa.

"To je neuspeh ruske astrofizike", priznao je Popovkin, ocenivši da "Mars ne voli Zemljane", pošto su u prošlosti mnoge misije na Mars, sovjetske, američke, evropske i japanske, bile neuspešne.

"Fobos-Tlo", vrednosti 170 miliona dolara, prva je interplanetarna misija Rusije otkako je 1996. godine propala njena robotska misija na Mars. Tada se bespilotna svemirska letelica srušila na Zemlju ubrzo po lansiranju zbog kvara motora.

Agencija Interfaks prenela je 11. novembra da su izgledi za spasavanje sonde veoma mali i da će se, ako pokušaji osposobljavanja letelice ne uspeju, ona srušiti na Zemlju. Tada je kao datum "pada" pomenut 3. decembar.

Veteran američke svemirske agencije NASA Džejms Olberg, koji radi kao konsultant za svemirske misije, upozorio je prošle sedmice da će se, ako eksperti ne uspeju da poprave sisteme na sondi, tone njegovog izuzetno toksičnog goriva pretvoriti u najopasniji mogući objekat stvoren čovekovim rukama koji će pasti na Zemlju iz Orbite.

Tvorac "Fobos-Tla", ruska kompanija Lavočkin, opisala je svoje delo kao najteži svemirski brod svih vremena, pri čemu je najveći deo njegove težine - 13,2 metričke tone - gorivo.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online