Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.11.2011.
13:12
Vesti A

Tuča policije i zaposlenih u klanici pilića

Štrajk medicinskih sestara i bolničara u Viktoriji nastavljen je i tokom vikenda, zbog čega je širom države preko 500 bolničkih postelja bilo bez pacijenata. Ishod štrajka još uvek nije poznat, jer do nedelje vlada kao ni predstavnici sindikata medicinskih sestara nisu pokazali dobru volju da se on i prekine.

Tuča policije i radnika u klanci pilića

Sekretarka Australijske federacije medicinskih sestara Lisa Ficpatrik potvrdila je da se pregovori nalaze u ćorsokaku i da nisu postignuti željeni rezultati, zbog kojih bi se medicinsko osoblje u štrajku vratilo na radna mesta.


- U nedelju do 11 časova pre podne oko 527 bolničkih ležajeva je bez pacijenata širom države. Taj broj je nešto veći od subote jer se nedeljom, često, kućama otpuštaju pacijenti posle bolničkog lečenja - pojasnila je ona.


Sindikat medicinskih sestara tvrdi da će istrajati u zahtevima i da štrajk neće prekidati sve dok predstavnici vlade ne prihvate njihove zahteve. Kako smo pisali, medicinske sestre zahtevaju linearno povećanje plata od po 4,6 odsto tokom naredne četiri godine kao i da država ne menja propise o broju medicinskih sestara po bolničkom odeljenju. Za ponedeljak je bilo najavljeno otkazivanje operacija u bolnicama, ali samo onih zbog kojih se život pacijenta ne bi dovodio u opasnost.


Iz Ostin bolnice u Melburnu navode da će zbog štrajka, pojedini pacijenti koji su na operaciju čekali i preko godinu dana, sada morati nepotrebno da čekaju na prijem u bolnicu zbog testova na rak ili zamenu kuka.


Zaposleni u Dečjoj bolnici, Centru za borbu protiv raka "Pie Mek Kolum", porodilištima, Hitnoj pomoći i drugim vitalnim zdravstvenim centrima nisu u štrajku.


Sve češće nezadovoljstvo radnika u Viktoriji rezultiralo je još jednim štrajkom i eruptiralo u pravi sukob, tokom fizičke konfrontacije između štrajkača iz klanice pilića u Lavertonu i policije. Jedan čovek je prebačen u bolnicu zbog preloma noge, kada je oko 80 policajaca pokušalo da probije živi zid od 130 radnika, koji su blokirali ulaz u klanicu pilića Baijada na zapadu Melburna.


Tenzije između radnika i policije kod klanice pilića u Lavertonu, prouzrokovane su posle međusobnih optužbi na relaciji poslodavaca i sindikata. Naime, sindikat je optužio klanicu da je angažovala kavgadžije da ih vređaju i prete im. Međutim, poslodavac je optužio Nacionalni sindikat radnika da su onemogućavali radnicima, koji nisu u sindikatu, da dođu na svoja radna mesta. Klanica je od početka štrajka pretrpela milionski gubitak.

Stalni pozivi vlasti


Kao rezultat štrajka u zdravstvu očekivalo se da će tokom vikenda i do 800 bolničkih ležajeva biti bez pacijenata, odnosno jedan od svaka tri kreveta, jer do subote uveče pregovori između vlade i sindikata nisu urodili plodom. Ministar zdravlja Dejvid Dejvis je i tokom vikenda više puta ponavljao, kako su medicinske sestre svojim štrajkom dovele u opasnost zdravlje pacijenata.
- Pozivamo predstavnike sindikata da se vrate za pregovarački sto i nastavimo da rešavamo probleme - izjavio je ministar zdravlja.

 

Povreda radnika kao povod


Sindikat štrajkača u klanici pilića, pored većih plata traži i povećanje bezbednosti na radu, jer se u avgustu u klanici ozbiljno povredio jedan radnik. Od tada radnici organizuju stalne proteste, a oko 200 je napustilo posao. Odlukom Vrhovnog suda članovima sindikata je naređeno da ne sprečavaju ulazak u krug klanice Baijada, zbog čega je pozvana policija da interveniše. Policija nije želela da komentariše svoju intervenciju kojom su sprovodili odluku suda.

Utorak 15.11.2011. 14:39
Srbijo budi se ! ! ! Ljudi strajkuju u zemljamam u kojima se jos dobro zivi a u Srbiji se umire od gladi i svi cute ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online