Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.11.2011.
22:23
Vestionline A

Mario Monti novi premijer Italije

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano imenovao je Marija Montija, bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano u obraćanju novinarima

"Senatoru Mariju Montiju poveren je zadatak da sastavi novu vladu", rekao je portparol predsednika novinarima.

Predsednik Napolitano je ceo dan vodio maratonske razgovore sa parlamentarnim liderima o formiranju nove tehnokratske vlade, prenose agencije. Napolitano je danas održao ukupno 17 sastanaka sa liderima stranaka i važnijim političarima o formiranju vlade.

Na Montiju je sada da formira vladu i predstavi program koji će podržati većina u parlamentu. Po dobijanju mandata od predsednika, Monti je izjavio da će odmah početi da radi na formiranju novog kabineta.

On je naglasio da želi da vrati ponos Italijanima i da obezbedi ponovo privredni rast. Rekao je da "sa velikom odgovornošću i poniznošću prema i narodu prihvata dužnost" i naglasio da je dužnost sadašnje generacije italijnskih političara da vrate Italiju na ranije staze privrednog razvoja.

Ranije danas, Berluskonijeva stranka Narod slobode izabrala je Montija kao kandidata za mandatara. Iz te stranke poručeno je da će nova vlada potrajati samo toliko koliko bude potrebno vremena da se sprovedu ranije usvojene mere štednje.
 

Mario Monti, novi premijer Italije

Mario Monti stekao je ugled u političkoj i ekonomskoj areni tokom decenija na funkciji evropskog komesara devedesetih godina. Zbog stručnosti, oštrog uma i diplomatskih sposobnosti, ali i odbijanja da se povinuje jakim pritiscima različitih lobi grupa, Monti je zaradio titulu jednog od najuvaženijih zvaničnika Evropske komisije.

Jedan bivši ambasador koji je radio s Montijem u Briselu seća ga se kao strogog, ali pouzdanog partnera spremnog da se dogovara i kaže da taj Italijan nije imao običaj da rešava stvari na italijanski način. "Njegov nadimak u to vreme bio je 'Italijanski Prus'".

Berluskoni ga je imenovao za komesara za unutrašnja tržišta 1994. godine da bi na mesto komesara za konkurentnost došao 1999. i na toj funkciiji ostao narednih pet godina. Italijanski predsednik Đorđo Napolitano imenovao ga je prošle sedmice za doživotnog senatora.

Izbori u Italiji biće održani tek 2013. godine tako da Monti i njegov kabinet imaju dovoljno vremena da sprovedu bolne reforme penzionog sistema, zakona o radu i javnog sektora, kao što zahtevaju tržišta i evropski partneri. Monti će imati težak zadatak da dobije poverenje parlamenta koji, kako ocenjuje Rojters, poslednjih godina nije stekao reputaciju institucije s visokim osećajem za odgovornost prema narodu. Ako ga parlament ne podrži, Italiju čekaju vanredni izbori početkom sledeće godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 23:42
....bilderberg.....
Ponedeljak 14.11.2011. 00:09
nece biti slatko biti penzioner u Italiji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online