Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.11.2011.
10:50
Srna A

Obama pravi Transpacifičku zonu slobodne trgovine?

Američki predsednik Barak Obama najavio je planove za formiranje transpacifičke zone slobodne trgovine (TPP), na godišnjem regionalnom samitu na Havajima. "Uveren sam da ćemo to rešiti", rekao je Obama na samitu lidera zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Obama je dodao da bi TPP mogao da posluži kao model za druge trgovinske sporazume, ne iznoseći detalje, prenosi BBC. "Zajedno možemo da povećamo izvoz i proizvedemo više robe za naše potrošače, otvorimo nova radna mesta, budemo konkurencija i pobedimo na tržištima u budućnosti", rekao je on.

Barak Obama: "SAD su pacifička sila i ovde smo da ostanemo"

Opisujući region kao generator rasta on je izrazio nadu da će sporazum o TPP biti finalizovan početkom naredne godine.

Obama je na marginama samita u Honolulu imao odvojene susrete sa predsjednicima Kine i Rusije.

Nestrpljivi zbog ekonomskih veza sa Kinom

Hu Đintao i Obama

Na sastanku sa kineskim predsednikom Hu Đintaom Obama je apelovao da se dozvoli rast kineske valute juana i naglasio potrebu rebalansa globalne ekonomije, rekli su zvaničnici Bele kuće.

Obama je, takođe, upozorio kineskog kolegu da Amerikanci postaju nestrpljivi zbog ekonomskih veza SAD i Kine.

Iako nije učestvovao u razgovorima o TPP kineski predsednik Hu Đintao rekao je da podržava dugoročni cilj stvaranja zone slobodne trgovine u regionu, koja bi u budućnosti mogla da uključi sve članice APEK-a.

On je dodao da će se Peking fokusirati na inovacije i ohrabriti prekomorske investicije.

Hu je istakao da su rastuća ekonomska nestabilnosti i nesigurnost širom sveta znak da Kina i SAD treba da ojačaju međusobnu saradnju, dodavši da bi azijsko-pacifički region, kao "najdinamičniji na svetu", trebalo da postane oblast aktivne saradnje dve zemlje.

Obama se složio sa svojim kolegom iz Pekinga, navodeći da je saradnja dve zemlje od vitalnog značaja i za prosperitet njihovih, ali i naroda širom sveta.

Hu, s druge strane, nije komentarisao američke bojazni u vezi sa intelektualnom svojinom i potcenjenom kineskom valutom zbog koje je izvoz Kine u SAD mnogo povoljniji, nego obrnuto.

Još uvek bez jedinstvenog fronta prema Iranu?

Dmitrij Medvedev i Obama

Na sastanku sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, Obama je, između ostalog, razgovarao o Avganistanu, Iranu i Siriji.

SAD smatraju da bi nuklearno naoružan Iran mogao da podstakne trku u naoružanju u bliskoistočnom regionu i direktno ugrozi Izrael.

Obama je dodao da su on i Medvedev "potvrdili svoju nameru da rade i oblikuju zajednički odgovor kako bi naterali Iran da poštuje međunarodne obaveze kada se radi o nuklearnom programu".

Obamu je i kineski kolega "uverio da Kina želi da osigura da Teheran poštuje međunarodne propise i norme".

U kasnijim izjavama, međutim, ni Medvedev, ni Hu nisu komentarisali pitanje Irane, što ukazuje da nema napretka u stvaranju jedinstvenog fronta, ocenjuje agencija AP.

Rusija i Kina i dalje su kamen spoticanja za SAD u naporima da izdejstvuju još oštrije međunarodne sankcije Teheranu.

Obe zemlje su stalne članice Saveta bezbednosti UN, sa pravom veta, a nisu pokazale da će promeniti stav ni posle izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kome se sa do sada najoštrije tvrdi da Iran tajno razvija nuklearno oružje.

Teheran i dalje tvrdi da se njegov nuklearni program isključivo koristi u miroljubive svrhe, odnosno za proizvodnju struje.

Impresioniran hrabrošću japanskog premijera

Jošihiko Noda i Obama

U međuvremenu, Japan je izrazio interesovanje da se pridruži TPP-u.

Obama je rekao da je "impresioniran hrabrošću" japanskog premijera Jošihika Node, čijoj su se odluci da se pridruži razgovorima o slobodnoj trgovini oštro usprotivili japanski farmeri.

Pacifička zona slobodne trgovine trenutno obuhvata Čile, Novi Zeland, Bruneje i Singapur, što su relativno male ekonomije. SAD, Australija, Malezija, Vijetnam i Peru pregovaraju o članstvu, dok Kina još nije izrazila interes da se pridruži.

APEK okuplja 21 državu, a ova organizacija obuhvata oko 40 odsto svetskog stanovništva i pokriva 44 odsto svetske trgovine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 11:34
Американци и њихови империјалистички планови. Нема од овога ништа, јер је све ово споредно. Главни интерес је Кина и Русија. Одсуство традиционалне америчке ароганције довољно говори да је ситуација драстично промењена.
Nedelja 13.11.2011. 11:22
Japanski seljak i radnik opet da izduva, dok Amerika prezivljava.Kad bi samo mogli Kinu da stave pod uzde, eee.. Istocni Timor/provincija Indonezije gde sad eksploatisu Australci naftu i rude/=Kosmet.U Politici navedose da Kosmet ima 1000 milijardi dolara zaliha rudnog bogatstva.Pripremljeno za EU, kao i Libija, dok Ameri s Jevrejima zele Bliski Istok. Zeleli bi da sto pre Iran srede, dok se Evropa necka sta ih onda ceka ukoliko bude corak.Kud ce Jevreji, Sahab gadja bez problema jugoistok. Kud ce da se okrenu Turci kad pocne.Da iskoriste Grke/gas i nafta u istocnom Medit/ pa da udare novi kanal/granicuprema Aziji severno od Bosporskog/Istanbula, gde ostaje onda samo 300 000 Turaka.Uskoro
Nedelja 13.11.2011. 12:57
Nema sanse transportni troskovi su preveliki :))))))))))))))) Euroazija je vec formairana ZONA BRE! Nedajte se Avganistanci, Iracani, Libijci dizite u vazduh sve sto se zove NAFTA..jedino ih tako mozemo nokautirati i zauvek zarobiti na severnoamerickom kontinentu. Nos necete pomoliti preko Atlantika!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online