Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 10.11.2011.
21:40
Srna A

EU zabranila film o avganistanskim ženama

Evropska unija zabranila je prikazivanje dokumentarca o avganistanskim ženama koje su u zatvoru zbog "moralnih prestupa".

I ovu lepu devojčicu jednog dana čeka život u plavom lepršavom kavezu

EU je saopštila da je odlučila da povuče film, koji je naručila i platila, zbog "veoma ozbiljnih zabrinutosti za bezbednost žena koje su prikazane u ovom filmu". Ipak, aktivisti za ljudska prava kažu da nepravda pravosudnog sistema u Avganistanu treba da bude izložena u javnosti, javlja BBC.

Polovina avganistanskih žena u zatvorima služe kaznu zbog "zine" ili moralnih prestupa. Jedini prestup nekih od žena osuđenih za "zinu" je što su pobegle od prisilnog braka ili nasilnih muževa. Aktivisti za ljudska prava kažu da su stotine žena iza rešetaka zapravo žrtve porodičnog nasilja.

U saopštenju delegacije EU u Kabulu navodi se da je osnovna preokupacija EU dobrobit i bezbednost žena. Grupa "Amnesti interenešenel" saopštila je da je važno obelodaniti jednu od najgorih pravosudnih praksi Avganistana.

U dokumentarcu, 19-godišnja zatvorenica Gunaz priča da služi zatvorsku kaznu sa svojom ćerkom, nastalom kao plod silovanja. "Greh" 19-godišnje zatvorenice je to što je bila žrtva silovanja.

"Moja kazna u početku je bila dve godine. Kada sam se žalila kazna je preinačena u 12 godina. Ja nisam ništa uradila, zašto sam osuđena na tako dugu zatvorsku kaznu?", pita se u filmu Gunaz.

Heder Bar iz organizacije "Hjuman rajts voč", koja je sprovela istraživanje među avganistanskim zatvorenicama, kaže da su ove tragične priče tipične. "Bilo bi fino kada bi ovakva priča predstavljala izuzetak ili ekstreman slučaj. Međutim, to je daleko od istine", rekla je ona.

Bar je razgovarala sa mnogim ženama iza rešetaka, koje su bile žrtve dva puta - jednom su ih zlostavljali muževi ili rodbina, a zatim oni koji bi trebalo da ih štite.

"Toliko puta čujete priču o ženama koje odu u policiju da traže pomoć i umesto toga završe u zatvoru", rekla je Barova, dodajući da 10 godina posle zbacivanja talibana žene u Avganistanu i dalje čekaju pravdu.

Četvrtak 10.11.2011. 22:28
Imrane gde si da ovo komentarises ? Jadne zene i deca sa takvim nakazama u drustvu , a takvo drustvo hoce Zukorlic i njegove Vehabije da nam uvedu na Balkan !
Petak 11.11.2011. 02:56
Значи, грех је што су женског рода? Што није мајка дошла овамо да их "на време" побаци? Што су се пожалиле? Да ли се силовања, "по правди Мухамедових пророчанстава", као васпитно-поправна метода, настављају и у затвору? Ма да, .е.еш женско...Ух! Бииииииииииииииииип.
Petak 11.11.2011. 06:52
Није ми јасно,зашто се ''хуманисти'' из европског ХРВ,петљају са Азијом!? Или у Европи нема проблема,сличних овима?!Има,има још како! Али,неће европљани да почисте своје двориште а доле има и коке!Нормално да неће смети ништа лоше објавити о америчким пријатељима а не дао Бог да се нешто тако дешава код нас!!! Били би бомбардовани и под санкцијама,доживотно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online