Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.11.2011.
18:02
Beta A

Nemačka: Veliki broj devojaka iz Srbije prinudno udate

Među devojkama koje pod prinudom stupaju u brak u Nemačkoj je oko osam odsto rođenih u Srbiji, na Kosovu ili u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Saveznog ministarstva za porodicu, stare, žene i mlade.

Skoro sve mlade žene koje moraju da se udaju za partnera kojeg određuje porodica u Nemačkoj su migrantskog porekla
 

Skoro sve mlade žene koje moraju da se udaju za partnera kojeg određuje porodica u Nemačkoj su migrantskog porekla. Oko 32 odsto je rođeno u Nemačkoj, 23 odsto u Turskoj i osam odsto u Srbiji, Crnoj Gori ili na Kosovu. Prema upravo objavljenim podacima, slede devojke rođene u Iraku, Avganistanu, Siriji, Maroku i Albaniji.

Studija "Prinudni brakovi u Nemačkoj" nastala je na osnovu istraživanja u više stotina prihvatilišta i savetovališta za prinudno udate (ili oženjene) ili one kojima neposredno preti prinudno sklapanje braka. Među onima koji pod prinudom ulaze u brak je i oko sedam odsto mladića, navodi se u studiji.

Pod pretnjom oružja u brak

Devojke koje se u Nemačkoj pod prinudom udaju su u 30 odsto slučajeva mlađe od 17 godina. Više od polovine onih koje se za pomoć obraćaju ustanovama i koje su jedino i mogle da budu obuhvaćene studijom, navelo je da su bile žrtve fizičkog nasilja. U oko 30 odsto slučajeva se mladim ženama pretilo i oružjem da bi
stupile u neželjeni brak.

Za potrebe studije anketirano je 3.443 žrtava u 830 savetovališta i prihvatilišta. U oko 60 odsto slučajeva pretio im je prinudni brak, a ostale devojke su već bile pod prinudom udate. Nemačka je 2010. godine donela propis po kojem je prinudni brak
"samostalno krivično delo", a ne samo takođe kažnjiva prinuda. Pravnici su tada izrazili očekivanje da će novi zakon imati i "funkciju zastrašivanja", te da će "porodicama na koje se odnosi, postati jasno da nemački pravni sistem ne toleriše roditeljske propise vezane za izbor bračnog partnera".

Mediji često izveštavaju o sudbini devojaka iz migrantskih porodica koje su roditelji naterali na brak u Nemačkoj ili sa mladoženjom izabranim u zavičaju. Ali, nema preciznih podataka o broju prinudnih brakova za celu Nemačku. Prema ranijim navodima nevladine organizacije za ženska prava "Ter de fam", koja je učestvovala i u izradi studije Ministarstva za porodicu i žene, u Berlinu godišnje 370 žena biva naterano na brak, u Hamburgu i Baden-Virtembergu po oko 200.

Berlinska organizacija za pomoć mladim migrantkinjama "Papatia" neposredno savetuje ili pomaže oko 60 devojaka godišnje kojima preti prinudni brak ili su već u njega stupile, još oko 400 devojaka sa istim problemima im se obraća elektronskom poštom ili telefonom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 18:04
Треба разграничити које су то девојке. Овде је реч о Циганкама и Шиптаркама, а не о Српкињама. Српкиње се удају за Србе у Немачкој, али не под присилом! Е, другачија је ситуација код Ганферки и Шиптарки. А то је вееееелика разлика!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online