Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.11.2011.
09:11
Beta A

Ubijen vođa Farka Alfonso Kano

Vođa levičarske gerilske grupe Fark i najtraženiji čovek u Kolumbiji Alfonso Kano ubijen je u napadu vojske na jugu te zemlje, saopštio je kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, prenose agencije.

"Smrt Alfonsa Kanoa je potvrđena. Zadali smo najteži udarac toj organizaciji u njenoj celoj istoriji", kazao je Santos u govoru koji je prenela nacionalna televizija.

 
Alfonso Kano, ubijeni vođa levičarske gerilske grupe Fark
 

"Moramo da radimo na tome da Kolumbijci imaju mir u zemlji... nasilje nije put. Demobilišite se", kazao je kolumbijski predsednik obraćajući se direktno pripadnicima Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fark).

Kanovu smrt ranije je potvrdio guverner provincije Kauka u kojoj je gerilski vođa

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos

ubijen u petak, a potom i ministar odbrane Huan Karloz Pinson, nekoliko minuta pre obraćanja predsednika. Pripadnici pešadije i vazduhoplovstva pokrenuli su operacije u zoni između gradova Suares i Lopes de Mikaj i tom prilikom ubijen je Alfonso Kano, kazao je guverner Alberto Gonsales Moskera.

Kano (63), čije je pravo ime Giljermo Leon Saens Vargas i koji se smatra "ideologom" Farka, treći je vođa te gerilske grupe koji je ubijen u borbama ili umro od bolesti od 2008. 

Borbe između gerilaca i kolumbijske vojske

U martu 2008. Manuel Marulands, koji je 1964. osnovao markističku grupu, umro je od srčanog udara, a Kano je došao na njegovo mesto. Prvi čovek vojske Farka Horhe Briseno ubijen je u septembru 2010.Pod pritiskom

Pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fark)

kolumbijske vojske i policije, članovi organizacije Fark povukli su se u planinski lanac Anda, centralni deo zemlje i pogranične oblasti. Od 17.000 boraca, koliko ih je bilo početkom prve decenije 21. veka, 2010. ih je prema zvaničnim podacima bilo 8.000. Ipak, aktivnost grupe je ove godine intenzivirana, iako je Alfonso Kano, smatran za umerenijeg od prethodnika, u avgustu 2010. uputio poziv na dijalog kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu.

Poslednjih dvadesetak dana u provinciji Kauka vodile su se intenzivne borbe između pripadnika gerilske grupe i kolumbijske vojske. Kolumbijski ministar odbrane precizirao je da su pripadnici pešadije otkrili logor u kojem se nalazio Kano, koji je ubijen u borbi u petak posle podne. On je pokazao i fotografiju ubijenog vođe Farka.

Subota 05.11.2011. 09:51
Kolumbija je americka kolonija . Fark smatram za oslobodilacki pokret .
Subota 05.11.2011. 14:19
Nesto mi na ovoj slici i ne lici na sebe. Na svim dosadasnjim slikama je imao gustu bradu. U svakom slucaju, ako je to zaista Alfonso Kano, vodja Kolumbijaca koji se bore protiv kolonizacije svoje zemlje - neka mu je slava i vjecna hvala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online