Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.11.2011.
03:18
Blic A

Zaoštravanja u Izraelu nakon članstva Palestine u UNESCO

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i osam njegovih ministara, koji čine uži sastav vlade, odlučili su da pokrenu novi talas izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, u okviru sankcija prema Palestinskoj upravi pošto su Palestinci primljeni kao punopravan član u UNESCO. Netanjahu je dao instrukcije da se ubrza izgradnja 2.000 stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu i naseljima Guš Ecion i Male Adumim.

"Sva pomenuta područja su ona koja će ostati pod izraelskom kontrolom na osnovu svakog mirovnog sporazuma", navedeno je u saopštenju iz Netanjahuove kancelarije.

Izgradnja naselja samo početak

Jedan visoki zvaničnik izraleske vlade izjavio je posle specijalnog sastanka vlade, sazvanog da se diskutuje o potezu agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO-a, da je odlučeno takođe da se obustavi transfer novca PU kao privremena mera do konačne odluke.

Zvaničnici u Netanjahuovom kabinetu rekli su da je ubrzanje izgradnje naselja samo početni odgovor na prijem Palestinaca u UNESCO i da će biti diskusija na tu temu u narednim danima.

Izrael je još juče upozorio da će razmotriti svoju saradnju s tom agencijom, prvom kojoj su Palestinci težili da se pridruže nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas podneo zahtev za punom članstvom u UN 23. septembra.

Izrael redovno poručuje da Palestinci mogu dobiti državu samo kroz pregovore, dok palestinske vlasti odbijaju pregovore zbog izgradnje jevrejskih naselja na teritoriji koju žele u okviru svoje buduće države.

Palestinci, Evropska unija i SAD redovno kritikuju svaku novu najavu gradnje jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Izrael ovlastio vojsku za akciju u pojasu Gaze

Izrealska vlada je ovlastila vojsku da preduzme sve neophodne mere za zaustavljanje raketnih napada iz pojasa Gaze, uključujući kopnene operacije, rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik.

S druge strane, Egipat, koji radi na postizanju primirja, saopštio je da je Izrael pristao da odloži odgovor na raketne napade u kojima je od prošle nedelje poginulo najmanje 10 izraelskih vojnika i jedan civil.

Izrael još nije naredio slanje tenkova u pojas Gaze, a agencija AP navodi da je to malo verovatno budući da su raketni napadi praktično prestali.

Izraelski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da odluka o odobrenju vojsci da pokrene operacija u skladu s ozbiljnošću raketnih napada, znači da će kopnena akcija biti naređena samo posle jakog raketnog napada.

Egipatski ambasador kod palestinskih vlasti rekao je da je Izrael pristao da na kratko odloži vojne operacije u pojasu Gaze, kako bi Egiptu dao vremena da ubedi Palestince da obustave raketne napade.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2011. 06:56
Samo rokaj!
Sreda 02.11.2011. 17:28
Izrael u svojem postojanju do sada nije izgubio nista...a svakodnevno dobija. Ono sto ima i poseduje kao drzava, zna i da moze i da odbrani...vise od toga je nepotrebno za mir u svetu. Samo opredite kada vas diraju a kada vas opsuju po nacionalnoj osnovi...razbijte im njusku.
Sreda 02.11.2011. 03:39
Ајде, ко ће да сарађује са Србијом, овај бумбар много добар за противтенковску обрану...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online