Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.10.2011.
13:33
Blic A

Pirati svih zemalja, ujedinite se!

Piratske stranke u svetu doživljavaju pravi bum, trenutno ih je više od 60, a 18 učestvuje na izborima u svojim zemljama. Prošle godine sve su se ujedinile u Piratsku internacionalu (PPI). Njihov zajednički cilj je, kažu, zaštita digitalnog suvereniteta pojedinca.

Piratske stranke širom sveta imaju sve više pristalica
 


Da li će se sve završiti debaklom, krahom, kršenjem ljudskih prava i dezavuisanjem ljudi, kao što se to desilo dok je na planeti bio popularan poklič “Proleteri svih zemlja, ujedinite se!“, tek pirati svih zemalja svoj politički angažman počeli su nedavno - piratska revolucija započeta je početkom 2006. u Švedskoj, u znak podrške sajtu za pretraživanje torenta Pajrat bej.


Četvorica administratora ovog portala bila su optužena za ilegalnu distribuciju materijala zaštićenog autorskim pravima. Osuđeni su 2009. na po godinu dana zatvora i 2,7 miliona evra novčane kazne.


Proključali “hladni“ Šveđani

Odluka suda naišla je na izuzetno negativan odjek u javnosti. Po nekim verovanjima “hladni“ severci su se opasno iznervirali, pa je deset dana po izricanju presude Piratska partija imala je 40.000 članova više i postala je četvrta po veličini u Švedskoj. Nije uspela da pređe census na nacionalnim izborima, ali je osvojila dva mandata u Evropskom parlamentu.


U međuvremenu, pokret se proširio na sve kontinente. Najočigledniji primer rastućeg političkog uticaja piratskih stranaka je nedavni uspeh nemačke Piratske partije na pokrajinskim izborima, kada je svih 15 njenih kandidata osvojilo poslaničke mandate u Berlinskom parlamentu.


- Velike partije ne mogu da shvate šta se to desilo s političkom kulturom u Nemačkoj kad je partija koja sebe naziva piratskom ušla u parlament - rekao je za “Blic“ Niko Hofman, politički direktor Okružnog odbora Piratske partije u Nirnbergu.


Moć - ljudima!

Ova stranka, koja se zalaže za transparentnost vlasti i jačanje uticaja pojedinca, prema Hofmanovim rečima, želi da vrati moć ljudima, boreći se transparentnošću protiv korupcije. Skupštinska dokumenta objavljuju na internetu gde postaju dostupna svima, pa sebe smatraju instrumentom građanske kontrole.


Specifičan je i koncept donošenja odluka koji pirati nazivaju “tečnom demokratijom“.


- Umesto stroge hijerarhije, razvili smo onlajn aplikaciju. Svaki naš član može preko nje da iskaže svoj stav. Drugi pak mogu slobodno da ga komentarišu, predlažu izmene ili izlože sasvim suprotne zahteve. Na kraju se glasa tako što se klikne na zeleni ili crveni kvadratić ispod predloga - kaže sagovornik „Blica“.
Kritičari ovu stranku optužuju, tvrdeći da se zalaže za pirateriju i nepoštovanje autorskih prava.


Reforma autorskih prava

- Naš cilj nije ukidanje autorskih prava, već njihova reforma. Ranije smo muziku i filmove snimali pomoću kasetofona i video-rikordera. Više nema kaseta, ali zato su tu internet i hard-diskovi. U osnovi, pričamo o istim stvarima, s tim što se danas to smatra krivičnim delom. Mi se borimo da povratimo pravni status našeg detinjstva. Kopiranje fajlova u privatne svrhe ne sme biti ilegalno.


Objašnjavajući zašto se njegova stranka bori za ukidanje biometrijskih pasoša i elektronskog sistema glasanja, Hofman navodi da je carinike na graničnim prelazima znatno teže prevariti od kompjutera. S druge strane, ističe, svaki elektronski sistem može biti hakovan, a prikupljeni podaci zloupotrebljeni.


- Imajući u vidu korumpiranost državnog aparata, pitanje je vremena kad će se to zaista i desiti. Pirati se ne zalažu samo za razvoj novih tehnologija, već i za kritički pristup njima. Pirati žele da iz korena promene politiku, učine je transparentnom i spremnom za digitalno doba. Ali ovaj pokret nije stvar samo politike. To je ideja i borba za redefinisanje misli, zakonodavstava, privatnosti, ekonomije - navodi Hofman.

Blagojević: Ne krademo, već delimo

Aleksandar Blagojević

U društvu u kojem su rad državnih institucija i protok novca javni - nema korupcije. Informacije moraju biti dostupne svima. Za razliku od tradicionalnih medija, internet je otporan na cenzuru. On pruža priliku da svi kažu sve, a zajednica je ta koja usvaja ili odbacuje određena mišljenja - za “Blic“ je rekao osnivač Piratske partije Srbije Aleksandar Blagojević.

 

Prema njegovim rečima, dobre ideje nemaju cenu, one su tu da bi se kopirale.

 

- Naravno, autorska prava moraju biti zaštićena i adekvatno poštovana. Ali autorstvo danas nije u rukama autora. Korporacije su vlasnici više od 90 odsto prihoda na sav njihov kreativni rad. To je suština problema, a ne prodaja kopija filmova za 150 dinara. Pirati ne kradu, već dele - ističe Blagojević.

 

Oni se, kaže, zalažu za slobodnu razmenu informacija, zaštitu privatnosti, ukidanje patenata i reformu autorskih prava.

 

- Osnovna razlika između nas i tradicionalnih političara je ta što smatramo da svako od nas treba da ima moć da menja i direktno utiče na probleme u društvu - objašnjava on.

Nedelja 30.10.2011. 13:52
Bravo Pirati (PPI)...mlade i pametne generacije su potrebne svetskoj politici a ne "ustajali starosedeoci" sa pokvarenom istorijskom mastom.
Nedelja 30.10.2011. 14:41
Super je sto ima neko udruzenje pirata. Malo sam ogorcen sto ovi hrvati previse reaguju na rijec pirat. Na ovom jednom piratskom forumu cim sam rekao da imam piratsku verziju neke igre ovi odma aa kupi original igru idiote il tako nesto. A dobro ovaj Blagojevic kaze da nekradu nego djele. Oni kupe original pa onda djele taj original drugima. Digitalne podatke je lako djeliti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online