Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.10.2011.
02:48
AAP A

Sitne ribe spasavaju ministra

Piter Rajan, zamenik premijera australijske države Viktorija s portfeljom ministra policije, negirao je da je imao saznanja ili da je učestvovao u zaveri smenjivanja bivšeg načelnika policije Sajmona Overlenda. Međutim, kako je veliki doprinos u svrgavanju Overlenda imao baš savetnik ministra Pitera Rajana, kredibilitet cele vlade Viktorije je sada doveden u pitanje.

Piter Rajan
 

Posle skandala, Tristan Veston, ministrov savetnik koji je nekada bio i službenik u policiji, podneo je ostavku u ministarstvu, a najavio je da će se braniti protiv mogućih kriminalnih optužbi koje bi podnela Služba policijske interne kontrole (OPI).


U četvrtak je ostavku podneo i Rajanov parlamentarni sekretar Bil Tilej nakon što je obelodanjeno da je u vreme krize oko smene Sajmona Overlenda Veston lično otišao kući kod načelnika Sajmona Overlenda, a zatim i zamenika Kena Džonsa, kako bi ga ubedio da povuče svoju ostavku.
 

Nevešto opravdanje

 

Vidno emotivan ministar policije Piter Rajan pokušao je da opere ruke od svoje odgovornosti za postupke Vestona, iako ga je on lično izabrao za svog savetnika.


- Nisam ništa pogrešno uradio u ovom slučaju. Ne verujem da sam tokom 90 dana rada vlade mogao da znam šta je taj čovek radio. On je sam odogovoran za svoje postupke - nevešto je pokušao da se opravda Piter Rajan.

Iako je rekao da je nemoguće da Bil Tilej i dalje obavlja dužnost sekretara parlamenta, premijer Bejlije smatra da bi mogao i dalje da ostane poslanik. U Viktoriji o većini u parlamentu odlučuje samo jedan poslanik.


- Nemoguće je da on i dalje obavlja dužnost parlamentatnog sekretara, ali on ima pravo da ostane u parlamentu i iznosi svoje stavove - bio je eksplicitan premijer Viktorije.


U uznemirujućem izveštaju Službe policijske interne kontrole tvrdi se da je Veston poslao službeno pismo Piteru Rajanu, koji je i ministar policije, u kome iznosi detalje o tajnoj nagodbi sa sindikatom policije.

Po tom dogovoru, za koji Rajan tvrdi da uopšte ne postoji, zamenik načelnika policije Ken je trebalo da povuče svoju ostavku, a u zameni da policijski sindikat ne kritikuje previše rad aktuelne vlade.


Direktor službe OPI Majkl Stroj navodi kako je Veston lagao Rajana i da je neovlašćeno štampi davao informacije, a sve s ciljem urušavanja ugleda Sajmona Overlenda. 

Sajmon Overlend
 


Lider opozicije Danijel Endrjus upozorio je da je neverovatno kako Piter Rajan negira da zna šta se dešava u njegovom ministarstvu, uz ocenu da verovatno on veruje kako su građani Viktorije glupi.


Vestonova ostavka je usledila posle njegovog petomesečnog plaćenog godišnjeg odmora, a utvrđeno je da je i vlada novcem poreskih obveznika plaćala njegove sudske troškove.


Overlend je podneo ostavku na svoju dužnost 16. juna ove godine.
 

Prazna priča

 

Zamenik načelnika policije Ken Lej odlučio je početkom 2010. da napusti službi, kako je obrazložio zbog nesuglasica sa svojim nadređenim Overlendom. Međutim, Overlend je požurio, pa je i pre isteka zakonskog roka doneo rešenje o otkazu Kenu Leju.
Piter Rajan je istakao da je reč o praznoj priči Vestona, kako je on njega poslao da zamoli Kena Leja da povuče svoju ostavku, u zameni da će policijski sindikat ublažiti kritike protiv vlade koja je odlučila da angažuje naoružane čuvare u gradskoj železnici Melburna. Veston tvrdi da je razmenio mejl poruke sa predstavncima sindikata, ali OPI nije mogla da ih pronađe. Policijski sindikat je takođe negirao bilo kakav dogovor sa vladom o povlačenju ostavke Kena Leja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online