Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2011.
20:27
Beta A

25 Egipćana za jednog Izraelca

Dvadeset pet oslobođenih egipatskih zatvorenika prešlo granicu Izraela prema Egiptu, u okviru razmene za Ilana Grapela, osumnjičenog izraelskog špijuna.

Grapel, koji ima dvojno američko i izraelsko državljanstvo, otprilike u isto vreme poleteo je avionom iz Kaira za Tel Aviv.

Foto: Ilustracija

Konvoj sa egipatskim zatvorenicima napustio je po podne izraelski zatvor Ela i uputio se ka granici s Egiptom na jugu Izraela, na osnovu dogovora o razmeni za Grapela, nakon što je proveo četiri meseca u zatočeništvu u Egiptu.

Egipćani su prešli u Egipat na graničnom prelazu Taba kraj izraelske luke Ejlat na Crvenom moru. Većina puštenih su beduini sa Sinaja koji su zatvoreni zbog krijumčarenja oružja i droge. Nijedan nije ubica, a trojica su maloletnici, ističu izraelski mediji.

Tri zatvorenika su već odslužila svoju kaznu, a petorica bi bila puštena krajem ove godine. Egipat je optužio Grapela za špijuniranje za vreme pobuna protiv bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Izrael i njegova porodica su, međutim, tvrdili da radi na legitimnom projektu pomoći u Kairu.

Kasnije je optužba protiv Grapela preinačena u huškanje na pobunu i oštećenje javne zgrade, što ukazuje na mogućnost da se ni u Egiptu nije čvrsto verovalo da je špijun. Grapel (27), rođen u SAD, nije krio činjenicu da je služio izraelsku vojsku za vreme rata u Libanu 2006. godine.

Kada je putovao u Egipat, postavio je svoju fotografiju u vojnoj uniformi na Fejsbuk stranici. Uhapšen je 12. juna. Njegovo hapšenje podstaklo je još veću zabrinutost da će se izraelsko-egipatski odnosi pogoršati posle zbacivanja Mubaraka.

Razmena između Egipta i Izraela usledila je nakon nedavne razmene stotina palestinskih zatvorenika za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita. I dok su patnje Šalita izazvale veliko saosećanje izraelskog naroda, ono što je Grapel doživljavao u Kairu nije ih toliko interesovalo, uprkos velikom pritisku SAD na Egipat da bude oslobođen.

Palestinska agencija Man javlja da će zauzvrat Vašington snabdeti Kairo avionom F -16. Veruje se da je Grapelovo puštanje dogovoreno u isto vreme kada i Šalitovo, što pokazuje da je Egipat sposoban da uspostavlja odnos sa Izraelom nalik na poslovan i da pokaže da je ostao uticajan, uprkos promeni vlasti, navode poznavaoci prilika. Planirano je da se Grapel poput Šalita sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom po dolasku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online