Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 27.10.2011.
13:22
Vestionline A

Ratovi će se voditi zbog nedostatka žena

Kako se svet približava brojci od sedam milijardi stanovnika, stručnjaci upozoravaju da bi život na zemlji mogao da postane nesiguran zbog agresivnih neženja koji će se boriti za mlade.

Koga briga za naftu, geostrateške tačke na svetu, vodu, ako nema žena

Francuski demograf Kristof Gilmoto upozorio je na taj trend u državama kao što su Indija i Kina koji se događa zbog toga što roditelji biraju pol deteta i žene abortiraju ako se otkrije da je pol deteta ženski. Pobačaji dece neželjenog pola su zabranjeni u ovim zemljama, ali vlasti tvrde da ih je teško primeniti u stvarnosti.

Mnogi demografi smatraju da će problem manjka punoletnih žena tokom narednih 50 godina biti jednako težak kao i klimatske promene, piše AFP. 

Prirodno se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena, a svako bitno odstupanje od tih brojki se pripisuje nekim drugim neprirodnim faktorima. U Indiji i Vijetnamu ta je statistika takva da se na 112 dečaka rodi 100 devojčica. U Kini je odnos gotovo 120 prema 100 u korist dečaka, a u pojedinim mestima je odstupanje i veće.

Stručnjaci upozoravaju i da se taj trend širi i na južni Kavkaz gde Azerbejdžan, Gruzija i Jermenija imaju odnos 115 prema 100 i dalje do Srbije i BiH.

Demografi tvrde kako u ovom trenutku u svetu "nedostaje" čak 160 miliona žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjene plodnosti i dostupnosti pilula za kontracepciju. Procenjuje se da u Indiji svake godine oko pola miliona žena ode na abortus zbog činjenice da nose žensku decu.

"Ranije su ljudi sa sela morali da idu u grad kako bi obavili ultrazvuk", kazao je Ponam Mutreja iz neprofitne organizacije "Population Foundation of India" i dodao da danas ultrazvučni uređaji dolaze u sela i govore roditeljima kojeg je pola dete.

Guilmoto upozorava da čak i da sada u Indiji i Kini broj rođene muške i ženske dece dođe u normalno stanje, manjka žena za udaju bi bilo još decenijama.

"Ne samo da će se ti muškarci ženiti stariji, već će biti i mnogo više neženja. To će biti vrlo bitna promena u državama gde svako želi da se venča", kazao je Guilmoto.

Mnogi smatraju da će takav trend dovesti do poliandrije, kada žena može imati više muškaraca, i procvata seksualnog turizma. Pesimisti tvrde da će to dovesti do strašnog scenarija po kojem će porasti broj "seksualnih predatora".

Pre nekoliko godina su politikolozi Valeri Hadson i Andrea den Boer napisale da će azijske države sa previše muškaraca predstavljati bezbednosnu pretnju za zapadne države.

"Države sa nesrazmerom između polova mogu biti vođene samo autoritarno uz suzbijanje nasilja 'kod kuće' i izvoza u inostranstvo kroz kolonizaciju i rat", napisale su autorke.

Četvrtak 27.10.2011. 13:32
a sta je sa " buljasima "( kao ovi na vlasti u Srbiji ) njima ne trebaju zene
Četvrtak 27.10.2011. 13:35
U Srbiji nema zime za zdrave muskarce...statistite bar tako kazu da ima vise zena od muskaraca.
Četvrtak 27.10.2011. 13:36
....zato ce zapad i tamo uvesti "demokratiju"....pa parade "ponosa" pa da vidish kako ce se vesele i pucaju iz svih oruzja....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online