Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.10.2011.
12:00
Vesti A

Deportacija za 3.600 "studenata"

U Australiji je počelo "veliko spremanje" među inostranim "studentima" koji su ušli u zemlju, ali se ne školuju. Reč je o hiljadama viza koje su ukinute. Tokom prošle godine, doseljeničke vlasti ukinule su 15.066 viza izdatih studentima iz inostranstva, što je za 37 odsto više nego 2009.

U ovom trenutku može biti deportovano 3.642 "studenta" zato što nisu polagali ispite ili pohađali nastavu. Još 2.235 viza otkazano je "studentima" koji su napustili ranije upisane studije i opredelili se za rad "na crno", u pojedinim slučajevima - i u bordelima, objavio je "Dejli telegraf".

Traže veća prava za strane studente


Ovakvo "čišćenje", koje dolazi nakon četiri godine u kojima je broj otkazanih viza bio podjednak, posebno je usmereno na studente kojima je viza odobrena kako bi prošli obuku za kuvara ili frizera.


Najviše su na udaru "studenti" iz Indije, iako ih ima manje nego, recimo Kineza, koji su u daleko povoljnijoj situaciji jer se opredeljuju za studije druge vrste, a ne

Veća zarada


U pojedinim slučajevima, stranci nisu ni bili pravi studenti, već su se pravom da rade u tom statusu koristili da na mala vrata dođu do veće zarade i australijskih uslova rada. Neke žene su došle ovamo sa studentskim vizama i "zaposlile" se u bordelima.

zanate. Nisu jedini pod lupom polaznici zanatske obuke koji se već nalaze u Australiji. Nedavnim promenama politike, naime, takvima će biti teže da uopšte stignu do petog kontinenta jer su pravila za njih stroža, a vlada želi da dobije više studenata univerziteta.


U junu ove godine u Australiji je bilo 332.709 stranih studenata. Više od polovine je na univerzitetima, dok je trećina na obuci druge vrste koja im posle završenog kursa omogućuje dobijanje diplome o stručnosti. Svaki peti strani student je Kinez, a svaki šesti Indijac. Kursevi su takođe popularnim među mladima iz Južne Koreje, Brazila i Malezije. Većina njih studira u Novom Južnom Velsu i Viktoriji.

Zemlje iz kojih je najviše viza ukinuto


Da bi dobio vizu, budući student mora da bude upisan i mora da pokaže da je u stanju da plaća nastavu i troškove života, kao i da prođe zdravstveni pregled i test iz engleskog.

Osam vrsta viza


Ministarstvo za doseljeničke poslove daje osam vrsta studentskih viza - uključujući zanatsku obuku, univerzitetske studije, kurseve engleskog ili za sticanje znanja u školskom obrazovanju.


Od 15.066 viza otkazanih prošle godine, 3.624 "studenta" ili su pali na ispitima iz svih predmeta ili se nisu ni pojavili u razredu. Sledećih 2.235 viza ukinuto je za studente koji su prekinuli nastavu, a još 212 za one koji su ranije završili obuku.
Uprkos redovnoj kontroli, međutim, jedan broj studenata nije se vratio kući, već se otisnuo među ilegalne imigrante. Prema godišnjem izveštaju doseljeničkih vlasti, 8.309 nosilaca studentskih viza prošle godine otišlo je "izvan zakona" jer su im vize istekle, a oni nisu zatražili nove, kao što je prelazna viza.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online