Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 26.10.2011.
14:33
B. Božin - Vesti A

"Samo mržnja u očima Arida Uke"

Suđenje kosovskom Albancu, teroristi Aridu Uki (21), koji je 2. marta na frankfurtskom aerodromu ubio dvojicu američkih vojnika, a dvojicu teško ranio, nastavljeno je potresnim svedočenjem Nikolasa G.(23), jednog od ranjenih Amerikanaca.

Arid Uka

Kako izveštava list "Bild", Arid Uka je vojniku uperio pištolj u lice i okinuo - ali se metak zaglavio u cevi.

- U njegovim očima sam video čistu mržnju. Mislio sam da ću umreti. Kao vojnik računate sa terorističkim napadima, ali ipak ne u Evropi ili u Americi - rekao je Nikolas G. na suđenju u Frankfurtu.

Uzbuđeni vojnik je prekidao svoje svedočenje jer mu je očito veoma teško palo da se podseća onog što je preživeo.


- Kada je napadač primetio da više ne može da puca, istrčao je iz autobusa. Ja sam pošao za njim, ali sam pao jer sam se okliznuo na krv. Kad sam ponovo pojurio za njim, on je već trčao kroz aerodromsku zgradu sa nožem u ruci dugim oko 14 cm. Povikao sam da je on terorista i da je upravo pucao na moje prijatelje, a onda su ga na jednim stepenicama uhvatila dvojica policajaca.

Motiv iz filma

 

Na prvom saslušanju je naveo da je neposredan motiv za napad bio film, koji je veče pred ubistvo dobio preko Fejsbuka i koji prikazuje kako američki vojnici u Avganistanu siluju jednu devojčicu, a koji je u stvarnosti samo isečak iz jednog filma poznatog režisera Brajana de Palme.


Posle te izjave, otac ubijenog američkog vojnika Rajana Kadebeka (vozača autobusa), stavio je sinovljevom drugu utešno ruku na rame.


Nikolas G. je rekao da i danas oseća psihičke posledice atentata.


Napadač, kosovski Albanac Arid Uka, sve vreme procesa je sedeo ukočeno i bez emocija gledao ispred sebe. On je već na početku suđenja priznao zločin i pred sudom izjavio kako je odmah pomislio kako je sve to bila "glupost".

Ovaj terorista nije pripadao nijednoj organizaciji, već je postao islamista na internet forumima, na kojima je bio prisutan i gde je sebe nazivao Abu Rejan.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 14:34
Pa zar niste prijatelji?
Sreda 26.10.2011. 16:48
Е ово је једини шиптар који ми се допада.
Četvrtak 27.10.2011. 01:22
Možete da zamislite obučeni i istrenirani vojnik ima psihičke posledice od atentata, a susreo se sa jednim albancem. Pa nek se zapita kakve posledice imaju Srbi što njegova država podržava mnogo takvih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online