Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 25.10.2011.
16:59
Beta A

"Gadafi je poslednje dane proveo ljut i tužan"

Bivši libijski lider Moamer Gadafi proveo je poslednje dane svog života seleći se iz skloništa u sklonište u svom rodnom gradu Sirtu, menjajući raspoloženje od besa do tuge, dok se njegov režim urušavao, rekao je njegov saradnik koji je sada u pritvoru.

Gadafi je provodio vreme u čitanju, pisanju ili pripremanju čaja, kaže njegov šef obezbeđenja Mansur Dao
 

Gadafi, njegov sin Mutasim i dvadesetak najodanijih pristalica, u bekstvu su uglavnom bili odsečeni od sveta i živeli su u napuštenim kućama bez televizije, telefona i struje, kazao je član Gadafijevog klana i njegov šef obezbeđenja Mansur Dao. Gadafi je provodio vreme u čitanju, pisanju ili pripremanju čaja, rekao je Dao u sedištu snaga novih vlasti u Misurati, gde se nalazi u privremenom pritvoru.

"Oni nije vodio borbu, njegovi sinovi su to činili. Oni nije pravio nikakve planove niti bilo šta planirao", dodao je.

Pobuna protiv bivšeg režima, koje je u Libiji izbila u februaru i brzo prerasla u građanski rat, završena je u nedelju, kada su nove vlasti objavile da je Libija postala slobodna zemlja, pošto je Gadafi ubijen. Dao je putovao u konvoju kojim je Gadafi pokušao da pobegne iz Sirta, poslednjeg uporišta pristalica bivšeg lidera, kada se on našao na vazdušnom udaru NATO snaga.

Bivši lider i njegov glavni telohranitelj povređeni su u tom napadu, a Gadafi je posle toga ubijen pod okolnostima koje još nisu u potpunosti razjašnjene. Libijske vlasti tvrde da je Gadafi ubijen u razmeni vatre lojalista i pobunjenika, ali video snimci poslednjih trenutaka njegovog života pokazuju da je on bio mučen pre nego što mu je pucano u glavu. Dao je rekao da je izgubio svest zbog povreda koje je zadobio pre hvatanja Gadafija i da ne zna šta se potom desilo s njegovim liderom.

Tela Gadafija, Mutasima i Abu Bakr Junisa, bivšeg ministra odbrane, bila su javno izložena u Misrati, pre nego što su jutros sahranjena.

Dao je rekao da je Gadafi napustio rezidenciju 18. ili 19. avgusta, neposredno pre nego što su pobunjenici ušli u Tripoli, i da je odatle otišao odmah u Sirt, u pratnji sina Mutasima, dok je njegov drugi sin Seif al-Islam, za koga se i dalje ne zna gde se nalazi, utočište potražio u Bani Validu.

"Nije hteo da napusti zemlju"

Saradnici su Gadafija pozivali više puta da napusti zemlju, ali on je to odbijao, navodeći da želi da umre u zemlji svojih predaka.

"Žao mi ga je jer je potcenio situaciju. Mogao je da ode iz zemlje i živi srećnim životom", kazao je Dao.

Gadafi i njegova pratnja u Sirtu su, dok je grad bio pod napadima NATO, menjali skloništa na svaka četiri dana, boraveći u stanovima građana koji su pobegli pred sukobima.

"Plašili smo se vazdušnih napada i bombardovanja", kazao je Dao i dodao da misli da se Gadafi nije bojao.

Borce lojalni Gadafiju u Sirtu je predvodio Mutasim. On je prvobitno vodio grupu od 350 ljudi, ali su mnogi od njih pobegli, pa ih je na kraju bilo oko 150.

"On (Gadafi) je bio pod stresom i ljut, ponekada besan. Uglavnom je bio samo tužan i ljut. Verovao je da ga libijski narod i dalje voli, čak i kada su mu rekli da je Tripoli zauzet", kazao je Dao.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.10.2011. 17:04
Vlastitom smrću je ovjekovječio svoju ideologiju! Bio si veliki čovjek, pukovniče!
Utorak 25.10.2011. 17:34
Narod u koji je toliko verovao se pokazao kao stoka. Ali dobili su sto su zasluzili, ekonosku okupaciju od strane NATO agresora, a na vlasti Al kaidine sledbenike koji su odmah proglasili serijat!? To je valjda "demokratska" borba i uspeh zapadne "demokratije" kada se vracaju na drustveno uredjenje iz VII veka.
Utorak 25.10.2011. 18:49
Bio si veliki covek pukovnice,nek ti je laka crna zemlja tvoje Libije koju si voleo i ostao u njoj dok te nije likvidirala belosvetska bagra.Ova stoka sto likuje u tvojoj Libiji uskoro ce te praviti od blata,nece vise biti 17 lit.benzina 1$ niti 40 vekni hleba 15 centi a morace da placaju i struju i plin i komunalije,nema vise da drzava dotira kupovinu automobila.Svjetini nije valjalo i sto su dzabe studirali i dobijali od drzave kao studenti u inostranstvu kola,stan i 2300e dzeparca.Sad ce morati kad se ozene da sami kupe stan,nema vise pukovnika da daje dzabe,ali kod ovih demokrata imace povoljne kamate.Pocivaj u miru VELIKI COVJECE ako je za utjehu ova svjetina nije te zasluzila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online