Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 24.10.2011.
19:27
B92 A

Američki ambasador pobegao iz Sirije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Siriji Robert Ford napustio je zemlju svog zabrinutosti za sopstvenu bezbednost. Zvaničnici u Vašingtonu optužili su vladu predsednika Bašara al Asada za "verodostojne pretnje za ličnu bezbednost" ambasadora.

Reuters/L.D.
 

Portparol Stejt departmenta Mark Toner potvrdio je da se američki ambasador vratio u Vašington tokom vikenda. Siriju je napustio u subotu, 22. oktobra.

Portparol Toner naglašava da će Ambasada SAD u Damasku ostati otvorena za rad pošto su pretnje bile usmerene ambasadoru lično.

Povratak Roberta Forda u Damask  zavisiće od "procene podsticanja (sukoba) iz sirijskog režima i bezbednosne situacije na terenu“.

Američkog ambasadora snažno su kritikovali u Damasku, pre svega pristalice predsednika Asada, koji ga optužuju za podsticanje nasilja u zemlji.

Tokom 8 meseci pobune protiv Asada, ambasador Ford je pružao podršku opoziciji i na svom Fejsbuk profilu kritikovao lidera Sirije.

SAD još ne planiraju da proteraju ambasadora Sirije u Vašingtonu. "Ne u ovom trenutku“, objasnio je jedan američki diplomata.

Kako se sukob pojačavao a vojska Sirije sve češće krvavo gušila demonstracije po gradovima, Ford je ignorisao zabranu kretanja zapadnim diplomatama i odlazio u žarište sukoba da razgovara sa pobunjenicima.

U septembru se dogodio prvi ozbiljni incident kada su provladini demonstranti u Damasku bacali kamenje, betonske kocke i paradajz na vozilo američkog ambasadora, koji je krenuo da poseti jednog opozicionara.

"Nedavno su se u državnim medijima pojavili članci u novinama protiv Forda, mnogo zapaljivije nego inače“, rekao je jedan diplomata koji je zahtevao anonimnost.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame još ranije je odlučila da vrati ambasadora iz Sirije kao znak da neodobravanja Asadove politike, ali je od toga odustala u nameri da Ford prikupi što više informacija s terena.

Početkom oktobra, američki Senat jednoglasno je potvrdio mandat ambasadoru Fordu.

"Uprkos i fizičkom napadu i napadima režimskih siledžija, Ford hrabro nastavlja da posećuje gradove pod vojnom opsadom i govori istinu moćnicima“, rekao je tada senator Džon Keri.

SAD su pozvale Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodnu zajednicu da "dramatično“ pojača pritisak na Siriju zbog "krvavog odgovora na opoziciju vlastima u Damasku".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 19:31
Znači počinje bombardovanje, dok je ovaj svoju zadnjicu sklonio!
Ponedeljak 24.10.2011. 19:38
Američki Stejt deparment Siriju smatra "državom koja sponzoriše terorizam“: Niko vise (ocigledno) teroriste ne sponzorise osim Amerike!
Ponedeljak 24.10.2011. 19:52
Sada je jedino pitanje da li će napasti ove godine ili će se strpiti do slijedeće sezone 'arapskog proljeća'...Kako god bilo, čeka nas vruća 2012. godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online