Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 24.10.2011.
04:41
Srna A

UN nikad potrebnije

Povodom 24. oktobra, Svetskog dana UN-a, generalni sekretar Ban Ki Mun rekao je da je UN nikada nisu bile potrebnije kao sad, jer je celokupan napredak, koji je svet ostvario u opasnosti zbog ekonomske krize, rastuće nezaposlenosti i nejednakosti i klimatskih promena.

Ban Ki Mun je povodom 24. oktobra, Svetskog dana UN ocenio da je svet ostvario veliki napredak od kada su UN osnovane pre 66 godina
 

Ban Ki Mun je u poruci povodom Svetskog dana UN ocenio da je svet ostvario veliki napredak od kada su UN osnovane pre 66 godina. Živimo duže, veći broj dece preživi, mnogi od nas žive u miru u zemljama regulisanim demokratskim zakonima, kaže generalni sekretar UN-a, upozorivši da, sa druge strane, širom sveta mnogi ljudi žive u strahu i smatraju da njihove vlade i globalna ekonomija više ne mogu da im pomognu da opstanu.

"U ovim turbulentnim vremenima postoji samo jedan odgovor - jedinstvo cilja", naglasio je on, dodajući da globalni problemi zahevaju globalna rešenja, jedinstvenu akciju za narode sveta, što je, kako je rekao, upravo misija UN.

"Izgraditi bolji svet i nikoga ne izostaviti. Založiti se za najsiromašnije i najranjivije u ime globalnog mira i socijalne pravde", rekao je on.

UN osnovane su 24. oktobra 1945. godine. U proleće te godine predstavnici 50 zemalja okupili su se u San Francisku kako bi zaokružili dokument sa dalekosežnim posledicama - Povelju UN. Nova globalna institucija pojavila se iz haosa i uništenja Drugog svetskog rata kako bi "spasila naredne generacije od užasa rata, potvrdi veru u fundamentalna ljudska prava, promoviše socijalni napredak i bolji životni standard i veće slobode".

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju 1947. godine proglašavajući 24. oktobar "zvanično Dan UN" tokom kojeg će ljudima širom sveta govoriti o ciljevima i postignućima UN i tražiti njihovu podršku za napore ove organizacije.

Dan UN biće obeležen u 189 zemalja članica širom sveta

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 05:19
MATORI ZDERAC JADNIH PECENIH KUCICA pusi ga nekada davno mozda su i bile ujedinjene sada UJEDINJENE NAKARADE UJEDINJENI ZECEVI
Ponedeljak 24.10.2011. 06:01
UN su danas produzena ruka USA i njenih trabanata pri razbijanju malih drzava, koristeci taktiku da posle razdrmavanja demokratskih i slabih drzava dolaze kontingent NATO snaga koje su kao poslane od UN da dokusure i ono malo ostatka rodoljublja.
Ponedeljak 24.10.2011. 09:50
А чему служите осим што дајете легитимитет америчким агресијама широм планете( не знам тачан број, али око 60 земаља) где су Кина и Русија или уздржане или против. Али буде скоро увек како амери желе. На страну ти што појединим земљама пошаљете који џак помоћи где огромним словима пише USA, рекламирате их као добротворе, а они су то опљачкали у некој другој земљи. Најбоље да за рођендан расформирате УН.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online