Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 21.10.2011.
16:50
Beta A

NATO: Nismo znali da je Gadafi u konvoju

NATO nije imao znao da se Moamer Gadafi nalazio u konvoju koji su avioni juče gađali kod grada Sirta, a kasnije je dobio informaciju da je NATO "verovatno doprineo" pogibiji svrgnutog libijskog vođe.

NATO slučajno ubio Gadafija?
 

"U četvrtak oko 8.30 sati avioni NATO otvorili su vatru na 11 vojnih vozila Gadafijevih snaga u konvoju 75 vozila koja su se kretala predgrađen Sirta", piše u saopštenju u kojem se detaljno opisuje sled događaja koji je doveo do Gadafijeve smrti.

"Ta naoružana vozila napuštala su Sirt velikom brzinom i pokušala da na silu izađu iz grada. Prevozila su veliku količinu oružja i municije, i predstavljala su ozbiljnu pretnju po lokalno stanovništvo", tvrdi se u saopštenju.

Avioni NATO najpre su uništili "samo jedno vozilo", što je "poremetilo konvoj", a vozila su "krenula u različitim pravcima".

"Grupa od dvadesetak vozila uputila se velikom brzinom prema jugu", i dalje "predstavljajući ozbiljnu pretnju". "NATO je ciljao ta vozila" i desetak je uništeno ili oštećeno, piše u saopštenju.

"U trenutku udara, NATO nije znao da je Gadafi u konvoju. Intervencija NATO usledila je samo radi otklanjanja pretnje po civilno stanovništvo, na osnovu mandata UN... NATO ne uzima pojedince za ciljeve", tvrdi se u tekstu.

"Potom smo od javnih i obaveštajnih izvora saznali da je Gadafi bio u konvoju. i da je napad verovatno doprineo njegovom zarobljavanju", dodaje NATO, precizirajući da ne iznosi informacije o nacionalnosti pilota koji su izveli napad.

Francuski ministar odbrane Žerar Longe rekao je juče da je Gadafi bio u konvoju 80 vozila i da je pokušao da pobegne iz Sirta. Konvoj je zaustavljen vazdušnim napadom, ali nije uništen, a posle su revolucionarni borci došli do vozila u kojem je bio Gadafi.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International) pozvala je nove vlasti Libije da objave sve činjenice o Gadafijevoj smrti i poručila da bi trebalo humano postupati sa svim pripadnicima bivšeg režima. Ujedinjene nacije su izjavile da će istražiti istinu o smrti Gadafija.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 17:00
Да сте знали бацили би термонуклеарну, за сваки случај.
Petak 21.10.2011. 17:24
Nisu znali da je pukovnik u konvoju, ali su znali da prevozi veliku kolicinu oruzja i municije ?! Pa kakve su vam to informacije ? Koga i dokle vise lazete ubice. Najveci kriminalci i ubice NATO. A gde vam je moral kada objavljujete fotografije i snimke lesa coveka koji je zverski ubijen, a pri tome likujete uzajamno cestitajuci? Inace su francuski avioni bombardovali kolonu.
Petak 21.10.2011. 18:40
metak u celo , najhumanije , nema sta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online