Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2011.
04:06
Blic A

Policija SAD špijunirala muslimane na koledžima

Američka policija infiltrirala se u muslimanske zajednice na njujorškim fakultetima i nadzirala njihove aktivnosti na internetu, pokazuju policijska dokumenta do kojih je došla agencija Asošijeted pres.

Policija prisluškivala i tražila teroriste među studentima u Njujorku
 

Pravni stručnjaci saopštili su da je tom operacijom prekršen devetnaestogodišnji sporazum sa fakultetima i prekršeni zakoni o privatnosti SAD. Operacija ciji je cilj bio prikupljanje podataka o mogućim terorističkim aktivnostima, stavila je cele muslimanske zajednice pod prismotru.


Policija je fotografisala restorane i prodavnice koji uslužuju muslimane i izradila baze podataka u kojima se može pročitati gde popisana lica idu u nabavku, gde se šišaju i mole.


Po receptu FBI-a

U najvećem broju slučajeva muslimanskog terorizma, počinioci su mlađi muškarci, zbog čega je policija insistirala na posmatranju te demografske grupe. Uznemireni profesori i studenti saopštili su da je ta operacija veoma slična špijunaži u univerzitetskim kampusima koje je šezdesetih godina sproveo FBI.
 

Ko, gde, šta?

* Do 2006, policija je identifikovala 31 udruženje muslimanskih studenata od kojih je sedam označila kao potencijalno opasna, pokazuju dokumenti.

* Šest udruženja je otkriveno u gradskom univerzitetu u Njujorku, a jedno u univerzitetu Sent Džon.

Oni pozivaju administratore koledža da istraže slučaj, insistirajući da infiltriranje policajaca u studentske grupe predstavlja povredu lične slobode. U izjavi prošle nedelje, profesori pravnog fakulteta ocenili su taj policijski postupak kao kršenje građanskih prava.


Članovi islamske zajednice koledža strahuju da bi ovaj događaj mogao da ih obeleži do kraja života - kao označene na listi potencijalnih terorista ili lica postavljena na crnu listu u policijskom dosijeu.


Površne informacije i lažni tragovi

Nakon otkrivanja široko rasprostranjene špijunaže, savet grada Njujorka je zatražio odgovore od policijskog komesara Rejmonda Kelija. Keli je branio policiju i insistirao da ona isključivo prati tragove i ne izdvaja grupe prema religiji. Takođe je dodao da bi nepoštovanje zakona o ličnoj privatnosti i ličnoj slobodi bilo kontraproduktivno u borbi protiv terorizma.


Njujorška policija počela je da posmatra koledže nakon što je dobila površne informacije da jedan student želi da bude "mučenik", izjavio je jedan policijski zvaničnik koji je zatražio da bude anoniman jer nije ovlašćen da razgovara o tom programu.


Policija, međutim, nikada nije pronašla tu osobu i nije pronašla ni jednu studentsku grupu za koju bi imala osnovane sumnje da obučava teroriste, rekao je on. Tokom istrage, policajci, kao i pripadnici njujorške demografske jedinice, prisustvovali su događajima koje su organizovali muslimanski studenti.


Pomoć policajaca arapskog porekla

Njujoršku demografsku jedinicu činili su policajci arapskog porekla u civilnim odelima i oni su nadzirali događaje koje su organizovali muslimanski studenati i delove grada u kojima oni žive.


Obaveštajna sajber služba njujorške policije upošljavala je policajce koji govore arapski, persijski ili druge jezike za nadziranje vebsajtova muslimanskih studentskih organizacija. Oni su "trolovali" na četovima i dopisivali se sa studentima onlajn, izvetio je zvaničnik policije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online